Foto: Shutterstock
Francijas prezidents Fransuā Olands piektdien ceremonijā Parīzes teroraktu upuru piemiņai solīja, ka Francija atbildes uz "fanātiķu armiju" ar vēl vairāk dziesmām, koncertiem un šoviem.

"Mēs nepadosimies nedz bailēm, nedz naidam," Olands teica Invalīdu nama pagalmā Parīzes centrā, kur uzrunāja 2000 īpašo viesu un teroraktos ievainoto.

"Jums visiem es svinīgi solu, ka Francija darīs visu, lai iznīcinātu fanātiķu armiju, kas pastrādāja šos noziegumus," viņš teica.

Ceremonija sākās ar prezidenta ierašanos, kad Republikas gvarde spēlēja nacionālo himnu Marseljēzu.

Uz melna ekrāna tika pārraidītas visu 130 cilvēku, kas gāja bija 13.novembra teroraktos, fotogrāfijas, bet dziedātāji izpildīja beļģu komponista Žaka Brela balādi "Quand on n'a que l'amour" ("Kad mums atlikusi vien mīlestība").

Olands norādīja, ka "ir nozagti 130 likteņi, 130 smiekli, kurus nekad vairs nedzirdēsim". Viņš piebilda, ka upuri ir no vairāk nekā 50 vietām Francijā un 17 valstīm.

Lielākā daļa 13.novembra teroraktu upuru bija jaunāki par 35 gadiem, viņš atgādināja, uzsverot, ka uzbrukumu mērķis bija iecienītas naktsdzīves vietas Francijas galvaspilsētā, tostarp bāri, restorāni un koncertzāle.

"Viņus nogalināja, jo viņi simbolizēja dzīvi, viņus noslepkavoja, jo viņi simbolizēja Franciju, viņus noslaktēja, jo viņi simbolizēja brīvību," teica Francijas prezidents.

Klausītāju vidū bija daļa no vairāk nekā 350 teroraktos ievainotajiem, no kuriem daļa pārvietojas ratiņkrēslos.

Koordinēto pašnāvnieku spridzinātāju un uzbrucēju ar šaujamieroci teroraktu mērķis Parīzē bija bāri, restorāni, koncertzāle un nacionālais stadions "Stade de France". Tie bija plašākie terorakti Francijā.

Atbildību par tiem uzņēmās džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), kura rīcību Olands raksturoja kā kara pieteikumu.

Uzbrucēji rīkojās "neprātīga iemesla vārdā un nodeva Dievu", paziņoja Olands.

Viņš teica, ka Francija atbildēs uz uzbrukumiem ar vēl vairāk "dziesmām, koncertiem un šoviem. Mēs turpināsim iet uz stadioniem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!