Ķīnas galvaspilsētā Pekinā slēgtas skolas un apturēti darbi atklātajos celtniecības objektos, kad biezā smoga dēļ pirmo reizi izsludināts sarkanais brīdinājums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sarkanais brīdinājums ir augstākais iespējamais, līdz šim Pekinā tas vēl nekad nav bijis piemērots, ziņo aģentūra "Siņhua".

Varasiestādes paredz, ka spēcīgais smogs saglabāsies vismaz trīs dienas. Pilsētā noteiktās dienās būs atļauts braukt tikai automašīnām ar pāra vai nepāra numuriem.

Vietējā televīzija ziņo, ka atsevišķos rajonos redzamība ir vien 200 metri.

Brīdinājums izsludināts laikā, kad Ķīna – pasaulē lielākais piesārņotājs – piedalās ANO klimata konferencē Parīzē, kur valstu līderi cer vienoties par globālās sasilšanas ierobežošanu.

Smogu Pekinā veido ar oglēm kurināmās rūpnīcas un siltuma stacijas, kā arī celtniecības objekti, to papildina gaisa mitrums un bezvējš.

Pirmdien sešos vakarā kaitīgo daļiņu koncentrācija gaisā 10 reizes pārsniegusi ieteicamo, liecina ASV vēstniecības veiktie mērījumi.

Piesārņojums Pekinā pārsniedzis 256 mikrogramus kaitīgo daļiņu uz gaisa kubikmetru, kamēr par drošu līmeni Pasaules veselības organizācija uzskata 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Novembrī Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētā Šeņjanā gaisa piesārņojuma līmenis sasniedza pat 1400 mikrogramus uz kubikmetru, kas ir Ķīnas antirekords, apgalvoja aktīvisti.

Pagājušajā nedēļā vides aizstāvju kustība "Greenpeace" aicināja Ķīnas valdību izsludināt sarkano brīdinājumu. Savukārt citā Ķīnas pilsētā Naņdzjinā sarkanais brīdinājums bijis izsludināts 2013. gada decembrī.

Ķīnas amatpersonas, kuras nav naskas pievērsties grūtajam mērķim samazināt oglekļa izmešu daudzumus, ir tomēr sapratušas, ka beidzot ir jāmazina atkarība no fosilā kurināmā, skaidro BBC.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins Parīzē notiekošajā ANO klimata izmaiņu konferencē solīja rīkoties šajā sakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!