Foto: AFP/Scanpix

Dānijas valdība varētu būt maldinājusi Sīrijas bēgļus, Libānas laikrakstos publicējot reklāmas, kurās potenciālie migranti brīdināti par jauniem un stingrākiem ierobežojumiem tiem, kas meklē patvērumu šajā valstī, ceturtdien paziņoja Dānijas parlamentārais tiesībsargs.

Reklāmas varēja sniegt Sīrijas bēgļiem "nepareizu skatījumu par to, kāda varētu būt viņu situācija Dānijā", sacīja parlamentārais tiesībsargs Jergens Stēns Sēresens, kurš uzrauga, vai valsts iestādes nepārkāpj likumdošanu un citus noteikumus.

"Reklāmas varēja ļoti viegli likt viņiem izlemt, kur meklēt patvērumu, balstoties uz nepareiziem pieņēmumiem," norādīja tiesībsargs.

Daļā no reklāmam tika uzsvērti noteikumi, kas lielākoties neattiecas uz Sīrijas bēgļiem, kā, piemēram, iespēja, ka patvēruma meklētāji ātri tiks sūtīti atpakaļ, skaidroja tiesībsargs.

Šobrīd Dānija noraida tikai apmēram 2% no Sīrijas iedzīvotāju patvēruma lūgumiem.

"Tajās [reklāmās] arī uzsvērts, ka jūs kā bēglis riskējat, ka jūsu uzturēšanās atļauja tiks anulēta, bet praksē tas ir noticis ļoti reti, un noteikti ne attiecībā uz Sīrijas bēgļiem," piebilda Sēresens.

Dānijas integrācijas ministre Ingera Stejberga paziņoja, ka nepiekrīt tiesībsarga kritikai, un plāno šādas reklāmas publicēt atkārtoti, brīdinot par jaunākajiem Dānijas pasākumiem, lai atturēti migrantus no ierašanas.

"Tās varētu būt reklāmas laikrakstos, bet es, iespējams, vēl vairāk nekā iepriekš izmantošu sociālos medijus," ministre sacīja Dānijas ziņu aģentūrai "Ritzau".

Līdz 9. novembrim Dānijā patvērumu ir pieprasījuši 15 tūkstoši cilvēku, kas ir desmit reizes mazāk nekā kaimiņvalstī Zviedrijā.

Dānijā pie varas ir labēji centriska mazākuma valdība, un likumdošanas aktu pieņemšanai parlamentā valdībai ir vajadzīgs pret imigrāciju noskaņotās Dāņu tautas partijas un citu politisko partiju atbalsts. Šīs valdības laikā ir ieviesta virkne imigrāciju bremzējošu pasākumu.

Jau vēstīts, ka septembrī Dānija izvietoja reklāmas vairākos Libānas laikrakstos, brīdinot potenciālos migrantus par jauniem un stingrākiem ierobežojumiem tiem, kas meklē patvērumu valstī.

Reklāmas tika publicētas vismaz trīs arābu valodā iznākošos laikrakstos Libānā un vienā laikrakstā angļu valodā.

"Dānija ir nolēmusi pastiprināt regulējumu bēgļiem vairākās jomās," brīdināts reklāmā, kurā piebilsts, ka sociālie pabalsti bēgļiem, kas tikko ieradušies, tiek samazināti "līdz 50%" un ģimeņu atkalapvienošana tiem, kas saņēmuši pagaidu uzturēšanās atļaujas, nav pieejama pirmajā gadā pēc ierašanās valstī.

Tāpat reklāmā potenciālajiem migrantiem un bēgļiem tika norādīts, ka pastāvīgās uzturēšanas atļaujas iegūšanai viņiem būs jārunā un jāsaprot dāņu valoda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!