No kara, vardarbības un vajāšanas bēgošo cilvēku skaits pasaulē šogad ir pārsniedzis 60 miljonus, pārspējot pērn uzstādīto rekordu – 59,5 miljonus bēgļu, teikts piektdien publicētā ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR ziņojumā.

"Tā kā šogad līdz šim brīdim gandrīz miljons cilvēku ir šķērsojuši Vidusjūru kā bēgļi un migranti, bet konflikti Sīrijā un citur turpina pastiprināt cilvēku ciešanas, tad, domājams, 2015.gadā tiks pārspēti visi iepriekšējie pasaules rekordi cilvēku piespiedu pārvietošanā," konstatēja UNHCR.

Pērn pārvietoto personu skaits pasaulē sasniedza rekordlīmeni – 59,5 miljonus, bet piektdien publicētajā ziņojumā norādīts, ka šogad viņu skaits "tālu pārsniedzis 60 miljonus". Tas nozīmē, ka pašlaik uz katriem 122 cilvēkiem ir viens bēglis.

Gada pirmajos sešos mēnešos bēgļu gaitās pirmoreiz devās vismaz pieci miljoni cilvēku, no kuriem 4,2 miljoni palika savās valstīs, bet 839 tūkstoši šķērsoja valstu robežas.

Bēgļu skaita pieaugumu veicināja galvenokārt bruņotais konflikts Sīrijā.

UNHCR arī atzīmēja, ka šī gada pirmajā pusē ievērojami pieaudzis patvēruma pieteikumu skaits. Visvairāk šādu pieteikumu pirmajā pusgadā tika reģistrēti Vācijā – 159 tūkstoši, bet otrajā vietā bija Krievija ar 100 tūkstošiem pieteikumu, ko iesniedza galvenokārt no Ukrainas bruņotā konflikta bēgošie.

Iekšēji pārvietoto personu skaits pirmajā pusgadā pieauga par diviem miljoniem, sasniedzot apmēram 34 miljonus cilvēku. Par iekšēji pārvietotām personām šajā laikā pirmoreiz kļuva 933,5 tūkstoši cilvēku Jemenā, 559 tūkstoši Ukrainā un 558 tūkstoši Kongo Demokrātiskajā Republikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!