Foto: AFP/Scanpix

Indijas premjerministrs Narendra Modi piektdien ieradās pārsteiguma vizītē Pakistānā un tikās ar šīs valsts premjeru Navazu Šarifu, kuru viņš apsveica dzimšanas dienā, un abu valstu valdību vadītāji vienojās sākt Indijas un Pakistānas attiecību uzlabošanu.

Modi ieradās Pakistānas Pendžabas provinces galvaspilsētā Lahorā ceļā no Afganistānas uz Indijas galvaspilsētu Deli. Lahoras lidostā viņu sagaidīja Pakistānas premjers un viņa brālis, Pendžabas provinces gubernators Šahbazs Šarifs. Pēc tam viņi ar helikopteru devās uz Šarifu ģimenes māju netālajā Raivindas pilsētā.

Apmēram stundu ilgajā sarunā Indijas un Pakistānas premjeri "pauduši vēlēšanos turpināt dialoga procesu abu valstu tautu lielākam labumam", paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrija.

"Tika panākta vienošanās turpināt un uzlabot abpusējos kontaktus, un sadarboties, lai nodibinātu labas kaimiņattiecības," piebilsts ministrijas paziņojumā.

Pakistānas ārlietu ministrs Aizazs Ahmads Čaudhri žurnālistiem Lahorā pastāstīja, ka vienošanās par vizīti panākta neilgi pirms tās, kad Modi piezvanījis un paudis vēlmi ceļā no Afganistānas uz Indiju ierasties Lahorā, lai tiktos ar Šarifu.

Čaudhri arī teica, ka viņš nākammēnes Islāmabadā tiksies ar Indijas ārlietu ministri Sušmu Svaradžu, lai turpinātu abu valstu dialogu.

Šī bija pirmā Indijas premjera vizīte Pakistānā kopš 2004.gada, kad toreizējais Indijas premjeministrs Atali Bihari Vadžpajī apmeklēja Dienvidāzijas samitu Pakistānas galvaspilsētā Islāmabadā un tā laikā tikās ar toreizējo Pakistānas prezidentu Pervezu Mušarrafu.

Kopš 1947.gadā pēc neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas Indija tika sadalīta divās valstīs - Indijā un galvenokārt musulmaņu apdzīvotajā Pakistānā, starp tām ir valdījušas naidīgas attiecības un tās ir vairakkārt savā starpā karojušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!