Foto: RIA Novosti/Scanpix

Spānijas sociālisti pirmdien paziņoja, ka neiesaistīsies koalīcijā ne ar vienu partiju, kura atbalsta referenduma rīkošanu par Katalonijas neatkarību, kas kļuvis par vienu no klupšanas akmeņiem sarunās par jauno valdību pēc 20. decembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Lai gan valdošā konservatīvā Tautas partija (PP) vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, tā zaudēja parlamentā absolūto vairākumu. Arī neviena cita partija nespēja izcīnīt vairākumu, un tāpēc gaidāmas smagas sarunas par koalīcijas veidošanu.

Gan PP, gan sociālisti, kas vēlēšanās ieņēma otro vietu, noraida iespēju Katalonijā rīkot referendumu par iespējamo atdalīšanos no Spānijas, norādot, ka tas būtu pretrunā ar konstitūciju, kas nosaka, ka jautājumi, kas skar valsts suverenitāti, lemjami visiem Spānijas pilsoņiem.

Lai gan kreiso ekstrēmistu partija "Podemos", kas pirmo reizi iekļuvusi Spānijas parlamentā, iestājas pret Katalonijas neatkarību, tā vienlaikus atbalsta referenduma sarīkošanu šajā jautājumā un solījusi no šīs nostājas neatkāpties, ja tā iekļūs valdībā.

Negaidīti lielie "Podemos" panākumi vēlēšanās devuši pamatu runāt par iespējamo kreiso partiju koalīciju.

Tomēr sociālistu līderis Pedro Sančess uzsvēris, ka "Podemos" vispirms jāatsakās no solījuma sarīkot referendumu par Katalonijas iespējamo neatkarību.

"Mēs neapspriedīsim jautājumu par valsts teritoriālo nedalāmību," preses konferencē uzsvēra Sančess. "Mēs valdību par katru cenu neveidosim."

Taču jau pagājušajā nedēļā Sančess kliedēja cerības arī uz tā dēvēto lielo koalīciju, kurā sociālisti sadarbotos ar PP.

Sociālistu līderis norādīja, ka neiesaistīsies jebkādā koalīcijā, kuras rezultātā pie varas nāktu līdzšinējā premjerministra Marjano Rahoja vai kāda cita PP kandidāta vadīta valdība.

Taču bez sociālistu tieša vai netieša atbalsta PP valdība izveidot nespēj.

Tikmēr "Podemos" līderis Pablo Iglesiass, kas pagājušajā nedēļā pauda gatavību vienoties ar Sančesu, pirmdien apšaubīja sociālistu gatavību veidot alternatīvu valdību bez PP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!