Foto: AFP/Scanpix
2015. gadā visā pasaulē ir nogalināti 110 žurnālisti, turklāt lielākā daļa no viņiem zaudējusi dzīvību valstīs, kas tiek uzskatītas par "mierīgām", otrdien paziņoja organizācija "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans Frontieres", RSF).

Pildot darba pienākumus, šogad nogalināti 67 žurnālisti, bet vēl 43 gājuši bojā neskaidros apstākļos. 2015.gadā nogalināti arī 27 neprofesionāli "pilsoniskie žurnālisti" un septiņi citi mediju darbinieki.

Augstais upuru skaits "lielā mērā izskaidrojams ar tīšu vardarbību pret žurnālistiem" un demonstrē mediju personāla aizsargāšanas iniciatīvu izgāšanos, ziņoja RSF, aicinot ANO rīkoties.

Ziņojumā tika pievērsta īpaša uzmanība tam, ka pieaug "nevalstisku grupējumu", tostarp džihādistu grupējuma "Islāma valsts", loma zvērību īstenošanā pret žurnālistiem.

RSF atgādināja, ka 2014.gadā divas trešdaļas žurnālistu slepkavību notikušas karadarbības zonās, bet 2015.gadā situācija bijusi tieši pretēja – divas trešdaļas žurnālistu nogalināti "mierīgās" valstīs.

"Ir absolūti svarīgi izveidot specifisku mehānismu, lai īstenotu starptautiskās tiesības par žurnālistu aizsardzību," paziņoja RSF ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs.

"Nevalstiskie grupējumi īsteno mērķtiecīgas zvērības, kamēr pārāk daudzas valdības nepilda savas saistības atbilstoši starptautiskajām tiesībām," teikts RSF ziņojumā.

"Uz 110 šogad nogalinātajiem žurnālistiem ir jāreaģē atbilstoši šai ārkārtas situācijai. Ir nekavējoties jāieceļ īpašs ANO ģenerālsekretāra pārstāvis žurnālistu drošības jautājumos," uzsvēra RSF.

Kopš 2005.gada 787 žurnālisti ir nogalināti savu darba pienākumu pildīšanas gaitā, tai skaitā 67 žurnālisti šogad un 66 žurnālisti 2014.gadā.

Šogad visbīstamākās valstis žurnālistiem ir bijušas karadarbības pārņemtās Irāka un Sīrija, kur nogalināti attiecīgi 11 un 10 žurnālisti.

Trešajā vietā bīstamības ziņā izrādījās Francija, kur janvārī džihādistu uzbrukumā satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē tika nogalināti astoņi žurnālisti.

"Tā bija bezprecedenta traģēdija. Neviena rietumvalsts agrāk nebija piedzīvojusi šādu slaktiņu," atzina RSF.

Indijā šogad noslepkavoti deviņi žurnālisti, tai skaitā pieci darba pienākumu pildīšanas gaitā un četri nezināmu iemeslu dēļ.

Bangladešā tika nogalināti četri sekulāri blogeri, un atbildību par to uzņēmās vietējie džihādisti.

Ziņojumā arī tika minēts, ka 2015.gada beigās 54 žurnālisti tiek turēti par ķīlniekiem, tai skaitā 26 Sīrijā, un 153 žurnālisti ir ieslodzīti cietumos, tai skaitā 23 Ķīnā un 22 Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!