Foto: Publicitātes foto
Teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma vasts") teologi izdevuši visai detalizētus noteikumus, kuros skaidrots, kā grupējuma biedriem ļauts seksuāli izmantot sagūstītas un par verdzenēm padarītas sievietes, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Šie noteikumi – fatva – ir reliģisks dekrēts, kam ir likuma spēks.

Jaunie noteikumi atklāj vairāk par to, kā grupējums cenšas interpretēt gadsimtiem senas islāma mācības tā, lai attaisnotu izvarošanu.

Fatvā aizliegts tēvam un dēlam nodarboties ar seksu ar vienu un to pašu verdzeni. Tāpat vīrietim, kurš verdzībā tur gan māti, gan meitu, aizliegts seksuāli izmantot viņas abas. Savukārt ja verdzene pieder vairākiem vīriešiem, viņi visi drīkst to izmantot, jo viņa ir "daļa no kopīpašuma".

Kopumā fatvā iekļauti 15 noteikumi, daži no kuriem iztirzāti īpaši smalki, piemēram: "Ja verdzenes, kurai ir dzimumaktam atbilstoša vecuma meita, īpašnieks ir stājies seksuālās attiecībās ar meitu, viņam aizliegts nodarboties ar seksu ar māti, un viņa vairs nedrīkst tikt izmantota no īpašnieka puses. Ja viņam bijis dzimumakts ar māti, tad viņam aizliegts jelkad seksuāli izmanot meitu."

Tāpat fatva skaidro to, kā jāizturas pret verdzenēm, proti, viņām jāizrāda žēlsirdība un laipnība, viņas nedrīkst pazemot un likt veikt darbus, kurus viņas nespēj paveikt. Tāpat "īpašnieks" nedrīkst viņu pārdot kādam, kurš pret verdzeni varētu slikti izturēties.

Šī fatva bijusi starp dokumentiem, ko ASV Speciālo operāciju spēki uzbrukumā maijā ieguvuši no "Daesh" augsta ranga biedra Sīrijā. Iepriekš nepublicētais dokuments nonācis "Reuters" rīcībā, taču aģentūra pagaidām nav varējusi apstiprināt tā autentiskumu.

ANO un citas cilvēktiesību organizācijas apsūdz "Daesh" regulārā sieviešu izmantošanā un izvarošanā. Saskaņā ar dažādu organizāciju paziņojumiem grupējuma biedri izvarojuši tūkstošiem sieviešu un jaunu meiteņu - pat tikai 12 gadus vecas. Daudzas no viņām kareivju "īpašumā" nonāk kā atlīdzība vai arī tiek pārdotas kā seksa verdzenes.

Aprīlī Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) publicētajā ziņojumā klāstīts, ka "Daesh" kaujinieki nošķīruši sievietes un meitenes no vīriešiem, zēniem un vecākām sievietēm. To intervijās atklājušas 20 no grupējuma gūsta izbēgušas sievietes. Saskaņā ar viņu pausto grupējums sievietes pārvietojis uz dažādām vietām Irākā un Sīrijā, kur viņas pārdotas vai atdotas kā dāvana. "Īpašnieki" pēcāk sievietes daudzkārt izvarojuši un pakļāvuši seksuālai vardarbībai.

Jau vētīts, ka pērn "Daesh" izdeva bukletu par to, kā apieties ar sagūstītajām sievietēm.

Prinstonas Universitātes vadošais "Daesh" eksperts Kols Banzels medijam uzsvēris, ka šis jaunais dokuments ir krietni rūpīgāk izstrādāts: "Tas atklāj patiesās "Daesh" vergturu bažas."

Vienlaikus viņš skaidrojis, ka, lai gan fatva brīdina, kā nevajag rīkoties, visticamāk dažādi pārkāpumi tomēr notiek.

Savukārt profesors Abdels Fatahs Alavari paudis pārliecību, ka "Daesh" ''nav nekā kopīga ar islāmu'', un viņi gadsimtiem senās mācības interpretē aplami, jo islāms nekad nav atbalstījis verdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!