Foto: Sputnik/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands, Vācijas kanclere Angela Merkele, Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kā arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien pēc telefoniskām sarunām ir atkārtoti apstiprinājuši savu atbalstu pamieram Austrumukrainā.

"Angela Merkele, Fransuā Olands, Vladimirs Putins un Petro Porošenko atkārtoti apstiprināja savu atbalstu pamieram Ukrainas austrumos" un "koordinētai un tūlītējai smago ieroču atvilkšanai," paziņoja Francijas prezidenta kanceleja.

Četru valstu līderi apspriedās divas stundas, kas bija viņu pirmā šāda veida diskusija kopš tikšanās Parīzē 2. oktobrī.

Līderi uzsvēra vajadzību īstenot februārī Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā panākto vienošanos par pamieru starp Ukrainu un prokrieviskajiem separātistiem.

Četru valstu ārlietu ministriem februāra sākumā ir paredzēta tikšanās, kurā miera process tiks apspriests detalizētāk, informēja Olanda kanceleja.

Jau vēstīts, ka Minskā 12. februārī tika parakstītas vienošanās par pamieru starp Ukrainas spēkiem un prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas

Minskas vienošanās, kurās vidutāji bija Francijas un Vācijas līderi, paredz, ka līdz šā gada beigām ir jāizpilda visi nosacījumi, tostarp pilnīgs pamiers, smagā bruņojuma atvilkšana un Ukrainas robežas ar Krieviju nonākšanu atpakaļ Ukrainas kontrolē.

Konfliktā Ukrainas austrumos kopš pērnā gada marta ir gājuši bojā vairāk nekā deviņi tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!