Foto: AP/Scanpix
Saūda Arābijā ar nāvi sodīti 47 cietumnieki, kuri apsūdzēti terorismā, ieskaitot šiītu garīdznieku, kurš bija viens no 2011. gada "arābu pavasara" protestu aktīvistiem un ierosinātājiem, atsaucoties uz valsts oficiālo ziņu aģentūru, vēsta ārzemju mediji.

Šeiha Nimra al Nimra nogalināšana varētu izraisīt jaunas protesta akcijas Saūda Arābijas un kaimiņos esošās Bahreinas šiītu sabiedrībā, pieprasot no valdošajiem sunnītiem lielākas tiesības, uzskata eksperti.

Ārzemju mediji ziņo, ka 2. janvārī daudzviet valstī, kā arī Bahreinā un Eiorpā jau ir izcēlušies protesti un sarīkoti mītiņi par al Nimra nogalināšanu. Uz al Nimra dzimto reģionu Katifu jau nosūtītas bruņutehnikas kolonnas, lai apspiestu iespējamos nemierus šiītu sabiedrībā.

Irāna jau piedraudējusi, ka Al Nimra nogalināšana Saūda Arābijai "dārgi maksāšot". "Saūda Arābijas valdība atbalsta teroristiskus grupējumus un ekstrēmistus, bet pašmāju kritiķus apspiež un nogalina… Šīs valsts valdība dārgi samaksās par šādas politikas piekopšanu," izteicies Irānas ārlietu ministrijas preses pārstāvis intervijā aģentūrai IRNA.

Aicinājumu aizvadīt protesta akcijas Persija līca valstīs paudis arī ietekmīgs Irākas šiītu garīdznieks Moktada al Sadrs.

Pārmetumus par šo rīcību paudušas arī vairākas starptautiskas organizācijas kā Eiropas Demokrātijas un cilvēktiesību centrs un "Amnesty International".

Al Nimrs tika aizturēts 2012. gadā Bahreinā, kad Saūda Arābijas armija devās palīgā kaimiņvalsts drošības dienestiem apturēt protestus. Pēc aizturēšanas viņš nenoliedza, ka apsūdzībām ir politisks raksturs, taču uzsvēra ka nekad neesot lietojis ieročus vai aicinājis uz vardarbību. Viņš prasījis lielākas tiesības šiītu minoritātei un kritizējis karaļvalstī pie varas esošos sunnītus.

No 47 sodītajiem 45 bija Saūda Arābijas pilsoņi, viens Čadas un viens Ēģiptes pilsonis, atklājusi valsts Iekšlietu ministrija. Nāvessods bijis publisks, nocērtot galvu, to translēja arī valsts televīzijā.

2015. gadā Saūda Arābijā tika veiktas vismaz 157 nāvessoda izpildes, kas ir augstākais skaitlis pēdējo 20 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!