Aptuveni 150 cilvēki, pārsvarā sievietes, otrdien vakarā pulcējās uz protestu Ķelnes centrā, lai nosodītu vardarbību pret sievietēm. Akcija notika piecas dienas pēc tam, kad aptuveni 90 sievietes aplaupītas un seksuāli aizskartas Jaungada svinību laikā pie Ķelnes Centrālās dzelzceļa stacijas un katedrāles, vēsta aģentūra "Reuters".

Policija, aculiecinieki un upuri stāsta, ka no aptuveni 1000 jaunu vīriešu pūļa, kuriem bijusi Ziemeļāfrikas vai arābu izcelsme, izdalījušās nelielas grupas, kas uzbrukušas laukumā esošajām sievietēm. Notikušais izraisīja plašu sašutumu un šoku Vācijā, kur kanclere Angela Merkele ir atbalstījusi no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas kara zonām bēgošo cilvēku uzņemšanu.

"Merkeles kundze, kur tu esi? Kas tev ir sakāms? Mēs esam nobijušās!" vēsta kādas protestētājas plakāts.

"Tas, kas te notika, ir šausmīgi, bet tajā pašā laikā, ne visi, kas atradās šajā laukumā būtu nosodāmi. Tas arī nebūtu pieņemami. Vainīgie ir jānoķer un jāsauc pie atbildības," stāsta protestētāja Manuela.

"Ir jāpieņem mēri un mums visiem, vīriešiem, sievietēm, ārzemniekiem, ir jābūt solidāriem pret vardarbību," viņa turpina.

Vācijas kanclere Merkele par Jaungada nakts uzbrukumiem Ķelnē ir paudusi šoku. Policija ziņas par uzbrukumiem sievietēm sāka saņemt, kad bija ieradusies laukumā pie stacijas un katedrāles izklīdināt vīriešu grupas, kas cilvēkos meta petardes.

Vīrieši sadalījušies nelielās grupās, ielenkuši, aplaupījuši un seksuāli aizskāruši sievietes. Policija saņēmusi vairāk nekā 90 sūdzības par uzbrukumiem, no tām aptuveni ceturtajā daļā gadījumu notikusi seksuāla aizskaršana, tostarp vismaz viena izvarošana, ziņoja raidsabiedrība BBC.

Par līdzīgiem incidentiem ziņots arī Hamburgā un Štutgartē, norāda medijs.

Vīrieši pārsvarā bijuši ar "arābu valstu vai Ziemeļāfrikas iedzīvotāju ārieni", atsaucoties uz policiju, vēstīja laikraksts "The Local". Lai gan amatpersonas norādīja, ka pūlī nav bijuši nesen ieradušies migranti, kāds vārdā neminēts policijas darbinieks raidsabiedrībai BBC atklājis, ka pēc incidenta aizturēti vairāki aizdomās turētie, kas ir patvēruma meklētāji.

Kamēr Vācijas politiķi aicina cilvēkus neuztvert ar aizdomām visus bēgļus, labējie aktīvisti pēc incidenta pieprasa pārtraukt migrantu uzņemšanu, raksta "Reuters". Vācijā pagājušajā gadā ieradies aptuveni miljons migrantu – daudz vairāk nekā citās Eiropas valstīs.

Vēstīts, ka ES piedzīvo lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara beigām. Galvenokārt ieceļotāji ir sīrieši, kas bēg no kara savā valstī, bet tāpat Eiropā ierodas eritrejieši, afgāņi un citu valstu iedzīvotāji, kas bēg no vardarbības un nabadzības.

Lieli bēgļu pūļi ir ieradušies Grieķijā ar laivām no Turcijas, lai tālāk mērotu ceļu caur Maķedonijai, Serbijai un Ungārijai, un nonāktu Austrijā vai Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!