Foto: Reuters/Scanpix
Taizemē piektdien sākās prāva pret gāzto premjerministri Jingluku Šinavatru saistībā ar dārgu rīsu subsīdiju politiku, un notiesāšanas gadījumā viņai var tikt piespriests desmit gadu cietumsods.

Prāva notiek laikā, kad Taizemē valdošā hunta cenšas novērst Šinavatru ģimenes atgriešanos politikā. Ir gaidāms, ka tā ilgs vismaz līdz šī gada beigām.

Jingluka, kas bija pirmā sieviete Taizemes premjerministra amatā, 2014.gada maijā tika atcelta no amata ar konstitucionālās tiesas lēmumu neilgi pirms tam, kad varu valstī sagrāba armijas vadītājs Prajuts Čanoča.

Taizemes ģenerālprokurors pērn 19.februārī izvirzīja Jinglukai kriminālapsūdzību par pienākuma nepildīšanu saistībā ar ekonomiski katastrofālo rīsa subsīdiju programmu. Ekspremjerei 9.februārī tika noteikts aizliegums izbraukt no valsts gaidāmās kriminālapsūdzību izvirzīšanas dēļ.

Minētās programmas ietvaros ar nodokļu maksātāju naudu tika subsidēti rīsa audzētāji, šādi nopērkot lauku vēlētāju atbalstu valdībai. Programma izmaksāja miljardiem eiro un izprovocēja protestus, kuros 2014.gada maijā tika gāzta Jinglukas valdība.

Saistībā ar šo programmu Taizemes parlaments pērn janvārī nobalsoja par Jinglukas impīčmentu, kas nozīmē, ka viņai piecus gadus būs aizliegts darboties politikā. Impīčmentu atbalstīja 190 no 220 deputātiem, tātad nepieciešamais triju piektdaļu vairākums.

Ekspremjere vēl arvien ir populāra, un pie tiesas viņu sagaidīja desmitiem atbalstītāju ar rozēm un saucieniem "Mēs mīlam Jingluku". Jinglukas atbalstītāji bija sapulcējušies par spīti huntas noteiktam politisku saietu aizliegumam.

Jingluka saviem atbalstītājiem pauda pārliecību, ka tiesa viņu attaisnos.

Bijusī premjere noliedz, ka būtu vainīga likumpārkāpumos, un apgalvo, ka rīsu subsīdiju programmas mērķis bija palīdzēt nabadzīgiem lauksaimniekiem, kurus gadu desmitiem bija ignorējusi Taizemes bagātā elite.

Tiesvedība pret Jingluku ir karaļnama un to atbalstošās armijas mēģinājums iznīdēt Šinavatru ģimenes politisko ietekmi. Ar šo ģimeni saistītas partijas ir uzvarējušas visās Taizemes vēlēšanās kopš 2001.gada.

Jinglukas brālis ir ekspremjers Thaksins Šinavatra, kurš 2006.gadā tika gāzts valsts apvērsumā un no 2008.gada dzīvo trimdā, lai netiktu ieslodzīts cietumā par korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!