Foto: AFP/Scanpix

Viens no Japānas koncerna "Mitsubishi" leģendārajiem iznīcinātājiem "Zero" trešdien pacēlās Japānas debesīs pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara.

Atjaunotā lidmašīnā veica īsu lidojumu uz un no jūras spēku bāzes Japānas dienvidos. To vadīja bijušais ASV Gaisa spēku pilots Skips Holms.

Iznīcinātāji "Zero" tika uzskatīti par vieniem no jaudīgākajiem tālas distances iznīcinātājiem Otrā pasaules kara laikā, konkurējot ar Lielbritānijas "Spitfire". Tikai dažu no atlikušajiem "Zero" stāvoklis ir tāds, ka tie var lidot.

Konkrētā lidmašīna, kas trešdien pacēlās Japānas debesīs, pagājušā gadsimta 70. gados tika atrasta sliktā stāvoklī Papua-Jaungvinejā. Tā piederēja kādam amerikānim līdz Japānas uzņēmējs Masahiro Isizuka to iegādājās un pērn septembrī nogādāja Japānā.

"Es vēlējos, lai cilvēki Japānā - un jo īpaši jaunieši - zina par šo lidmašīnu "Zero", kā arī [lai to zina] vecie cilvēki, kas atceras aizgājušos laikus," teica Isizuka. "Katram no viņiem ir savas domas un uzskati par to, bet es tikai vēlos, lai cilvēki zinātu, kā Japāna ir attīstījusi savas tehnoloģijas," viņš piebilda.

Japānai lidmašīna ir gan simbols valsts tehnoloģiskās attīstības augstajam līmenim, gan atgādinājums par šausminošo kara vēsturi. Pēdējā kara posmā "Zero" iznīcinātāji tika izmantoti kamikadžu uzbrukumos. Kamikadzes piloti pacēlās gaisā arī no tā lidlauka, no kura trešdien pacēlās atjaunotais "Zero" iznīcinātājs - Kanojas Jūras un gaisa spēku bāzes Kjusju salā.

Iepriekšējais īpašnieks lidmašīnu iznomāja Holivudas filmas "Pērlhārbora" ("Pearl Harbor") filmēšanas vajadzībām, kā arī tā piedalījās dažādos pasākumos ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!