Japāna devusi rīkojumu armijai notriekt jebkuru Ziemeļkorejas izšautu raķeti, kas varētu apdraudēt valsti, piektdien vēsta vietējie mediji.

Šādu rīkojumu devis aizsardzības ministrs Gens Nakatani, vēsta laikraksts "Nikkei" un ziņu aģentūra "Kyodo". Ziņas par aktivitātēm Ziemeļkorejas satelītu kompleksā raisījušas minējumus, ka Phenjana gatavojas raķetes startam, kas varētu notikt jau jaunnedēļ.

Aizsardzības ministrijas preses sekretāre atteicās komentēt šo informāciju, paskaidrojot, ka tas "atklātu mūsu stratēģiju".

"Bet mēs runājam par visiem iespējamiem soļiem, kā reaģēt [uz raķetes palaišanu], ievācot informāciju un koordinējot darbības ar valstīm, kuras tas skar," viņa piebilda.

Ziemeļkorejai ar ANO Drošības padomes rezolūciju aizliegts veikt ballistisko raķešu izmēģinājumus, tāpēc raķetes palaišana tikai dažas nedēļas pēc kārtējā kodolizmēģinājuma varētu izraisīt jaunu spriedzi Phenjanas attiecībās ar starptautisko sabiedrību.

Divas ASV aizsardzības jomas amatpersonas ziņu aģentūrai AFP piektdien apstiprināja, ka turpinās aktivitātes Ziemeļkorejas satelītu kompleksā, kuru Phenjana modernizē kopš 2013.gada, lai sagatavotu to tālā darbības rādiusa raķešu palaišanai.

Piektdien Japānas ārlietu ministram Fumio Kisidam bijusi telefonsaruna ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju par iespējamo Ziemeļkorejas raķetes palaišanu.

"Mēs nevaram noliegt iespēju, ka Ziemeļkoreja spers tālākus provokatīvus soļus," Kisida sacīja žurnālistiem, piebilstot, ka viņš un Kerijs "apmainījušies ar informāciju par to, kā turpmāk sadarboties".

Japāna 2012. gadā aktivizēja savu zeme-gaiss pretraķešu aizsardzības sistēmu. Tajā pa gadā Ziemeļkoreja ar raķeti "Unha-3" orbītā nogādāja satelītu.

Kaut arī Phenjana uzstāja, ka tā bijusi vienīgi zinātniska operācija, starptautiskā sabiedrība raķetes palaišanu nosodīja, norādot, ka tas bijis ballistiskās raķetes izmēģinājums slēptā veidā. Rezultātā Ziemeļkorejai noteiktās ANO sankcijas tika pastiprinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!