ANO piektdien paziņoja, ka dienas otrajā pusē Ženēvā sāksies Sīrijas miera sarunas, neraugoties uz to, ka joprojām nav skaidrības, vai Saūda Arābijas atbalstītais opozīcijas grupējums sarunās piedalīsies.

ANO sūtnis Stafans de Mistura sarunas sāks, "šodien tiekoties ar valdības delegāciju", kuru vadīs Sīrijas sūtnis ANO Bašars al Džafari, teikts ANO paziņojumā. "Viņš pēc tam turpinās sanāksmes ar citiem dalībniekiem un sarunas ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem."

"Kā de Mistura norādīja savā 25.janvāra preses konferencē, šīs būs netiešās sarunas, un tas nozīmē, ka puses ar viņu tiksies atsevišķi," teikts paziņojumā.

Saūda Arābijas atbalstītā sīriešu opozīcijas Augstā sarunu komiteja, kas tika izveidota pagājušajā mēnesī un tiek uzskatīta par lielāko opozīcijas jumtorganizāciju, ceturtdien paziņoja, ka Ženēvas sarunās nepiedalīsies, ja nebūs panākta vienošanās par palīdzības piegādēm aplenktajās pilsētās.

Kad ANO paziņoja, ka uz sarunām tiks uzaicināti arī citi opozīcijas pārstāvji, Rijādas atbalstītā komiteja pieprasīja šajā lietā "viest skaidrību".

Komiteja un tās saūdarābu un turku atbalstītāji iebilduši pret to, ka Ženēvas sarunās piedalās Sīrijas kurdu grupējumi, kas kontrolē plašus apvidus Sīrijas ziemeļos un pēdējo mēnešu gaitā gūst panākumus cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Krievija savukārt uzstāj, ka kurdu dalība sarunās ir neatsverama.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!