Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējo mēnešu laikā Ķīnas institūcijas izvērsušas masīvu kampaņu, tvarstot tos pilsoņus, kuri aizbēguši no dzimtenes, vēsta portāls "USA Today".

"Pamet Ķīnu, ja tu uzdrīksties. Bet zini, ka pat svešās zemēs tava kritika pret Komunistisko partiju var tikt sodīta, ja Ķīnas aģenti tevi atradīs un iedvesmos tevi doties atpakaļ," tāds, kā norāda portāls, ir Ķīnas valdības nodotais vēstījums saviem iedzīvotājiem.

Pēdējo mēnešu laikā arvien vairāk Ķīnas aģentu ārpus Ķīnas atrod tos, kuri aizbēguši no Ķīnas. Tāpat arī Komunistiskās partijas kritiķi tiek tvarstīti šķietami autonomajā Honkongā.

Portāls "USA Today" izceļ vēl pāris nesen notikušus aizdomīgus gadījumus, kas liecina par Ķīnas valdības izvērsto kampaņu. Piemēram, Mjanmā Ķīnas varas iestāžu pārstāvji sadarbībā ar kalnos dzīvojošiem nemierniekiem notvēruši divu Ķīnā aizturētu juristu dēlu. Savukārt no Taizemes atpakaļ uz Ķīnu nogādāti četri Komunistiskās partijas kritiķi, tostarp divi ar bēgļu statusu.

Ārvalstu pilsonība nav spējusi aizsargāt grāmatu pārdevēju Lī Bo, kurš uzturējās Honkongā ar Lielbritānijas pasi. Pēc nolaupīšanas pērnā gada izskaņā, 30. decembrī, viņš aizdomīgā vēstulē norādījis, ka brīvprātīgi atgriezies Ķīnā, lai dotos uz cietumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!