Foto: AP/Scanpix
Višegradas valstis - Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija - pirmdien Prāgā apspriedīs pretrunīgi vērtēto plānu par palīdzību Maķedonijai apsargāt tās robežu ar Grieķiju, tādā veidā mazinot nelegālo imigrantu pieplūdumu.

Eiropas Savienībā (ES) neietilpstošā Maķedonija ir nozīmīga tranzītvalsts nelegālo imigrantu ceļā uz ziemeļiem.

Grupas dalībvalstis ir kritizējušas Grieķiju par tās nespēju apturēt nelegālo migrāciju pāri Egejas jūrai.

"Ir iespēja apturēt nelegālos ekonomiskos migrantus uz Maķedonijas un Bulgārijas robežām," pirms Višegradas valstu konferences paziņoja Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka.

Bulgārija un Maķedonijas pārstāvju uzaicināšana uz grupas samitu ir "solidaritātes izrādīšana" abām valstīm, kuras "krīzē nedrīkst atstāt vienas", viņš piebilda.

Vācijas vēstnieks Prāgā Arnts Freitāgs tomēr intervijā Čehijas laikrakstam "Pravo" aicināja meklēt "konstruktīvus risinājumus", brīdinot nebūvēt Eiropā žogus.

"Gaisotne Eiropā kļūst aizvien saindētāka," viņš sacīja, norādot uz pieaugošo atšķirību viedokļos Rietumeiropas un Austrumeiropas valstu vidū.

Caur Grieķiju un pa tā saukto Balkānu maršrutu pērn devās apmēram miljons bēgļu un migrantu.

Septembrī ES panāca vienošanos par 160 000 bēgļu sadalīšanu dalībvalstu vidū, tomēr Slovākija un Ungārija ES Tiesā Luksemburgā ir apstrīdējušas šo plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!