Foto: Reuters/Scanpix

Teju 100 Sīrijas nemiernieku grupējumi piekrituši divas nedēļas ievērot pamieru, kā to paredz ASV un Krievijas piedāvātā vienošanās, piektdien pavēstīja Rijādā bāzētā opozīcijas Augstākā sarunu komiteja.

"Brīvās Sīrijas armijas un bruņotās opozīcijas grupējumi piekrita ievērot pagaidu pamieru divas nedēļas," teikts ar Rijādas atbalstu decembrī izveidotās opozicionāru alianses paziņojumā. Kopumā runa ir par "97 opozīcijas grupējumiem".

Pamiera vienošanās starp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību un ar džihādistiem nesaistītiem nemierniekiem stāsies spēkā pusnaktī.

Opozicionāri arī apliecināja, ka izveidojuši militāro komiteju, lai pamiera īstenošanai "sekotu un to koordinētu".

Opozicionāri ir uzticīgi "pārejas procesam Sīrijā, sākot ar pārejas pārvaldes izveidošanu, kurai būtu visa izpildvara, bet kurā nebūtu vieta Bašaram al Asadam un viņa kliķei", teikts alianses paziņojumā.

Kā jau vēstīts, ASV un Krievija vienojušās, ka, sākot no sestdienas, Sīrijā tiks ievērots pamiers, kas attieksies uz Sīrijas valdības spēkiem, ārvalstu spēkiem un konkrētiem opozīcijas grupējumiem.

Pamiers neattieksies uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Nusras fronte".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!