Foto: AFP/Scanpix

Lietuva piešķīrusi bēgļa statusu Kazahstānas pilsonim baņķierim Sirimam Šalabajevam, neskatoties uz to, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra pieprasīja viņa izdošanu Ukrainai un Kazahstānai.

Šalabajeva advokāts Laimons Judicks piektdien teica, ka viņa klientam 19.februārī piešķirts bēgļa statuss. Viņam piešķirta pastāvīgās uzturēšanās atļauja Eiropas Savienībā (ES). Advokāts norādīja, ka nevar atklāt pamatojumu, kādēļ Šalabajevam piešķirts bēgļa statuss.

Viļņas apgabaltiesa 18. decembrī atbrīvoja Šalabajevu tiesas zālē un apturēja viņa izdošanas procesu, līdz tiek pieņemts lēmums par viņa bēgļa statusu.

Tiesa viņu atbrīvoja pret 50 tūkstošu eiro drošības naudu un nolēma, ka Šalabajevam apcietinājums kā drošības līdzeklis jāatceļ, piespriežot viņam trīs mēnešu mājas arestu ar pienākumu katru dienu reģistrēties policijā un bez tiesībām nakts stundās atstāt savu dzīvesvietu. Viņam arī bija jāatdod dokumenti.

Kā ziņots, Šalabajevs starptautiskās policijas aģentūras Interpola meklēšanā bija vairāk nekā divus gadus. Pērn jūlijā pēc Ukrainas un Interpola lūguma Viļņā viņu aizturēja Lietuvas tiesībsargājošo institūciju darbinieki.

Pirms diviem gadiem tiesa Lielbritānijā viņam piesprieda pusotra gada cietumsodu, bet Šalabajevs no tā izciešanas izvairījās.

Šalabajevs bija izsludināts meklēšanā pēc Ukrainas varasiestāžu pieprasījuma. Baņķieri tur aizdomās par to, ka viņš kopā ar bijušo Kazahstānas bankas "BTA Bank" padomes priekšsēdētāju Muhtaru Abļazovu, kurš ir viņa svainis, un citām personām izšķērdējis vai piesavinājies īpašumu vairāku miljardu eiro vērtībā Kazahstānā, Ukrainā, Krievijā un citās valstīs. Ukrainā Šalabajevs tiek turēts aizdomās, ka piesavinājies vai izšķērdējis īpašumu 300 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Šalabajeva izdošanu pieprasa arī Kazahstāna, kur viņš arī tiek apsūdzēts ekonomiskos noziegumos. Pats baņķieris šīs apsūdzības noliedz un apgalvo, ka tiekot vajāts kā opozīcijas pārstāvja Abļazova radinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!