Foto: DELFI.lt
Lietuvas Ģenerālprokuratūra otrdien paziņojusi, ka lūgs Eiropas Parlamentu atcelt EP deputāta, valdošās koalīcijas partijas "Kārtība un taisnīgums" līdera Rolanda Paksa tiesisko imunitāti, jo viņš tiek turēts aizdomās, ka vienojies par 15 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu un nodošanu.

Jau ziņots, ka savulaik impīčmenta ceļā no Lietuvas prezidenta amata atceltais Rolands Pakss pirmdien tika nopratināts kā īpašais liecinieks saistībā ar Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) sāktu izmeklēšanu jaunā lietā par tirgošanos ar ietekmi.

"Ņemot vērā, ka Rolandam Paksam ir imunitāte, viņš vakar tika aptaujāts kā īpašais liecinieks, tiek apsvērta iespēja vērsties pie Eiropas Parlamenta par tiesiskās imunitātes anulēšanu," norādījis Ģenerālprokuratūras Organizēto noziegumu un korupcijas izmeklēšanas departamenta virsprokurors Irmants Mikeļonis.

"Vakar akciju sabiedrības "Lietuvos rytas" vadītājam Ģedvīdam Vainauskam iesniegts paziņojums, ka viņš tiek turēts aizdomās, ka, pārstāvot citu personu intereses, vienojies ar "Kārtības un taisnīguma" priekšsēdētāju Rolandu Paksu, lai pēdējais par 15 000 eiro lielu kukuli ietekmētu Valsts teritoriālās plānošanas un būvniecības inspekcijas darbiniekus, lai viņi ļautu sākt jaunuzcelta tirdzniecības centra ekspluatāciju Prienu pilsētā," viņš pastāstījis.

Mikeļonis piebildis, ka nevar atklāt sīkākus kukuļošanas apstākļus, bet precizējis, ka "tikusi panākta vienošanās par 15 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu un nodošanu".

Vienlaikus pirmdien tika paziņots, ka jau pieminētais laikraksta "Lietuvos rytas" akcionārs - šā izdevuma galvenais redaktors Ģedvīds Vainausks - un premjerministra Aļģirda Butkeviča sabiedriskais konsultants, bijušais mobilo sakaru operatora "Omnitel" vadītājs Antans Zabulis tiek turēti aizdomās vēl viena epizodē - par mēģinājumu panākt, lai tiek pārtraukta pirmstiesas izmeklēšana kādā lietā par krāpšanu lielos apmēros.

"Ir dati, ka, izmantojot Vainauska ietekmi uz valsts amatpersonām, apmaiņā pret kukuli mēģināts panākt pirmstiesas izmeklēšanas pārtraukšanu, un vēlāk šī izmeklēšana pārtraukta," sacījis Mikeļonis.

Prokurors norādījis, ka nevar izpaust, par kādu lietu un kādu konkrētu summu ir runa, bet piebildis, ka Ģenerālprokuratūra izmeklē šo epizodi un kukuļa summa pārsniegusi 10 000 eiro.

Pēc Mikeļoņa sacītā, aizdomas pret Vainausku un Zabuli balstītas uz "objektīviem lietas materiāliem" un šie dati ļauj apgalvot, ka visas koruptīvās darbības "nav bijušas nejaušas". "Varam runāt par zināmu sistēmu," piebildis prokurors.

STT šai izmeklēšanā kā īpašo liecinieku nopratinājis arī mazumtirdzniecības tīkla "Norfa" vadītāju Daiņu Dunduli, bet kā lieciniekus - vides ministra vietnieku Aļģirdu Geneviču un vairākus būvinspekcijas darbiniekus.

Īpašā liecinieka statuss personai tiek piešķirts, ja lietā ir dati par tās iespējamu noziedzīgu darbību, bet šie dati nav pietiekami apsūdzību izvirzīšanai.

Pakss pirmdien pēc liecību sniegšanas paziņoja, ka izmeklēšana esot daļa "no ilgstoša procesa, kas sākts pret "Kārtību un taisnīgumu"" un Lietuvā esot pārkāptas "visas demokrātijas robežas".

Tikmēr mediju grupas "Lietuvos rytas" portāls "Lrytas.lt" citēja advokātus, kuri tiesībsargāšanas iestādes apsūdzēja "sabiedrisko attiecību akcijas rīkošanā".

Savukārt premjers paziņoja, ka nesaskata šķēršļus turpmākajam koalīcijas darbam.

Otrdien valdības vadītājs Zabuli atbrīvojis no sabiedriskā konsultanta pienākumiem.

Saskaņā ar Eiropas Parlamentā noteikto kārtību prokuroru pieprasījums par imunitātes atcelšanu tiek nodots EP Juridiskajai komitejai, kas sniedz savu ieteikumu vai nu par deputāta tiesiskās neaizskaramības atcelšanu, vai tās aizstāvēšanu un nodod to balsošanai Eiropas Parlamentā.

Pēc Mikeļoņa teiktā, pieprasījums par Paksa tiesiskās imunitātes atcelšanu jau tiek gatavots un lēmumu šai jautājumā pieņems ģenerālprokurors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!