Foto: AP/Scanpix

Japānas premjerministrs Sindzo Abe piektdien paziņoja, ka piekrīt uz laiku apturēt ASV aviobāzes būvniecību valsts dienvidos esošajā Okinavas salā.

Viņš tomēr uzsvēra, ka joprojām tiek plānots būvēt jaunu aviobāzi, lai nomainītu veco Futenmas bāzi, kas atrodas blīvi apdzīvotā vietā šajā salā un tiek uzskatīta par bīstamu iedzīvotājiem.

Okinavas tiesā panāktā vienošanās paredz, ka Tokija un Okinavas prefektūra atsauks tiesā vienai pret otru iesniegtās prasības un atsāks sarunas par kompromisa panākšanu. Ja tas neizdosies, abas puses apņemas ievērot tiesas spriedumu.

ASV un Japāna pirmo reizi Futenmas aviobāzes pārvietošanu ierosināja jau 1996.gadā. Abas valstis uzskata, ka bāzei jāpaliek Okinavā, no kurienes ASV karavīri un lidmašīnas var sasniegt iespējamo konfliktu vietas visā Āzijā.

Foto: Reuters/Scanpix

Tomēr vietējie iedzīvotāji vēlas, lai bāze salā tiktu slēgta, jo nevēlas vairs paciest troksni, negadījumus un ASV karavīru pastrādātos noziegumus.

Jaunās bāzes būvniecība Okinavas salas ziemeļos šobrīd ir sākotnējā stadijā. Japānā ir dislocēti 47 000 ASV karavīru, un no tiem apmēram puse - Okinavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!