Foto: AFP/Scanpix

Izraēla "satraucošā" tempā nojauc palestīniešu mājas un citas ēkas, kuras uzceltas ar starptautiskā finansējuma palīdzību, otrdien paziņoja ANO.

Līdz šim šogad Izraēla ir nojaukusi vairāk palestīniešu ēku nekā pērn visa gada laikā.

No 1.janvāra līdz 2.martam Izraēla nojaukusi 121 ēku salīdzinājumā ar 108 visa 2015.gada laikā, liecina aģentūras AFP rīcībā nonākusī informācija.

Norvēģijas Bēgļu padomes direktors palestīniešu teritorijās Venss Kilbērs paziņoja ka, "nojaukšanas dēļ ir apdraudēta donoru palīdzība desmitu miljonu dolāru apmērā".

ANO humānās palīdzības koordinators palestīniešu teritorijām Roberts Paipers norādīja, ka pastiprināto palestīniešu ēku nojaukšanu varētu būt ietekmējuši vairāki faktori.

To vidū viņš minēja Eiropas Savienības pērn pieņemto lēmumu marķēt preces, kas ražotas ebreju apmetnēs Izraēlas okupētajās palestīniešu teritorijās, pieaugošo iekšpolitisko spiedienu uz Izraēlas valdību saistībā ar palestīniešu uzbrukumu vilni un centienus virzīt uz priekšu ebreju apmetņu būvniecību šajās teritorijās.

Izraēla paziņojusi, ka ēkas tiek nojauktas, jo tās ir uzceltas nelikumīgi, toties palīdzības grupas uzskata, ka saņemt nepieciešanās atļaujas ir gandrīz neiespējami.

ANO dati liecina, ka pēdējo gadu laikā apstiprinājumu ir saņēmuši tikai 1,5% iesniegumu būvēt ēkas palestīniešu teritorijās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!