Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas labējās pretimigrācijas partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) līdere Frauke Petrī pirmdien pauda gandarījumu par savas partijas sekmēm svētdien trīs federālajās zemēs notikušajās reģionālo parlamentu vēlēšanās, sakot, ka tā bijusi "laba diena demokrātijai".

Petrī vadītā partija iekļuvusi visu trīs pavalstu landtāgos un saņēmusi no 12 līdz 24% balsu.

Ir pienācis laiks no jauna izvērtēt kancleres Angelas Merkeles liberālo imigrācijas politiku, kas ir gan dārga, gan balstīta maldīgos pieņēmumos par to, cik labi imigranti integrēsies darba tirgū, norādīja AfD līdere.

"Mums ir no jauna jāizvērtē, kas ir izdarāms un kas šajā valstī var tikt finansēts, nevis, kā to dara kreisie, jāizplata utopiskas idejas par to, cik daudz miljonu un miljardu nodokļu maksātāju naudas var iztērēt - tagad, kad mēs esam sapratuši, ka pasaka par kvalificētajiem imigrantiem no pilsoņkara apvidiem ir izrādījusies pilnīgi nepatiesa," uzsvēra Petrī.

"AfD vēlas atjaunot likuma varu šajā valstī," Berlīnē preses konferencē sacīja līdere , uzsverot tādas problēmas kā "etniskā vardarbība" un lielo pilsētu bīstamie rajoni.

No Vācijas 16 reģionālajiem parlamentiem, AfD tagad ir pārstāvēta pusē.

"Vācija vakar balsoja trīs reģionos, un mēs uzskatām, ka tā demokrātijai šai valstī bija laba diena," sacīja Petrī.

"Mēs esam partija, kas var ticami parādīt, ka tā kopš izveidošanas 2013. gadā ir runājusi par problēmām, kas šajā valstī tiek ignorētas," sacīja 40 gadus vecā politiķe, kas pēc izglītības ir ķīmiķe.

"Vācijas sabiedrība - ne tikai tagad, bet jau daudzus gadus - pieredz sairšanu, ko skaidri atspoguļo vidusšķiras grimšana nabadzībā, kur ģimenes nespēj tikt galā un mūsu valsts nākotne ir zem jautājuma zīmes."

Ņemot vērā šo situāciju, "mēs vēlamies būt sociālā miera partija," sacīja Petrī, cildinot AfD uzvaras, "par spīti pēdējo nedēļu plašajai nomelnošanas kampaņai".

Reģionālās vēlēšanas Saksijā-Anhaltē, Reinzemē-Pfalcā un Bādenē-Virtembergā svētdien nesušas vilšanos Merkeles kristīgajiem demokrātiem (CDU) un ievērojamus panākumus AfD.

Vislabākās sekmes AfD bijušas Saksijā-Anhaltē, kur par šo politisko spēku nobalsojuši 24,3% vēlētāju, padarot to par otro spēcīgāko pavalstī aiz CDU, kas saņēmusi 29,8% balsu.

Balsu skaits, ko CDU saņēmusi kopā ar federālās valdības koalīcijas partneri Sociāldemokrātisko partiju (SPD), ir sarucis, līdz ar to vairojas politiskās sašķeltības un potenciāli nestabilu trīs partiju koalīciju veidošanas perspektīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!