Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) pirmdien atzina bijušo Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) viceprezidentu Žanu Pjēru Bembu par vainīgu slepkavībā, izvarošanā un laupīšanā, ko Centrālāfrikas Republikā 2002.-2003. gadā pastrādāja viņa komandētie karavīri.

Bembas notiesāšana ir pirmā reize, kad tiesa ir atzinusi aizdomās turēto kādas armijas komandieri par vainīgu noziegumos. Šis ir arī tiesas pirmais spriedums par brutālo karavīru īstenoto izvarošanas vilni bruņotā konflikta laikā.

53 gadus vecais Bemba ir līdz šim augstākā amatpersona, kādu notiesājusi SKT. Viņš neizrādīja nekādas emocijas, kad tiesnešu kolēģijas prezidente Silvija Šteinere no Brazīlijas nolasīja garo spriedumu, kurā uzskatītās viņa vadīto karavīru pastrādātās zvērības.

Piespriestais sods tiks nolasīts atsevišķā sēdē. Advokāti var pārsūdzēt spriedumu.

SKT izvirzīja Bembam divas apsūdzības par noziegumiem pret cilvēci un trīs - kara noziegumos.

Tiesa uzklausīja 40 liecinieku liecības, un secināja, ka Bemba zināja vai arī viņam vajadzēja zināt par viņa pakļautībā esošo paramilitāro spēku vienības karavīru pastrādāto.

Šteinere norādīja uz Bembas pakļautībā esošo "Kongo atbrīvošanas kustības" karavīru pastrādātajām zvērīgajām izvarošanām pēc tam, kad viņus izvietoja Centrālāfrikas Republikā, lai palīdzētu toreizējam šīs valsts prezidentam Anžam Feliksam Patasē lojālajiem spēkiem cīņā pret Fransuā Bozizē vadītajiem nemierniekiem.

Sacelšanos Bozizē lojālie spēki sāka 2001. gadā, kad Patasē atcēla Bozizē no bruņoto spēku štāba priekšnieka amata, apsūdzot Bozizē līdzdalībā apvērsuma mēģinājumā. 2003. gadā Bozizē lojālie spēki militārā dumpī gāza pirmo demokrātiski ievēlēto valsts prezidentu Patasē.

SKT tiesnešu kolēģijas vadītāja sacīja, ka Bembas spēki vērsās pret sievietēm, meitenēm un vīriešiem. Nereti sievietes un meitenes tika izvarotas citu ģimenes locekļu priekšā.

Tika pieminēts kāds gadījums, kad vīrieša sievu karavīri grupveidā izvaroja, bet, kad viņš protestēja, pret viņu tika pavērsts ierocis un arī viņš tika izvarots.

"Par upuriem kļuva veselas ģimenes," teica Šteinere. "Upuru vidū ir arī gados vecāki vīrieši, sievietes un bērni," tiesnese piebilda.

Bembas advokāti uzstāja, ka laikā, par kuru ir apsūdzības, "Kongo atbrīvošanas kustība" neatradās Bembas kontrolē, bet pilnibā bija Patasē pārziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!