Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas režīma pārstāvji pirmdien vēlreiz uzsvēra, ka prezidenta Bašara al Asada nākotne miera sarunās Ženēvā netiks apspriesta.

"Prezidentam Asadam nav nekādas saistības ar (..) sarunām," žurnālistiem paziņoja Sīrijas sūtnis ANO un vadošais Sīrijas valdības sarunvedējs Bašars al Džafari.

Viņš uzsvēra, ka politiskās pārejas posms Sīrijā un Asada liktenis ir divi dažādi jautājumi un Asada nākotne nav iekļauta sarunās aplūkojamo jautājumu vidū.

Sīrijas opozīcijas Augstākā sarunu komiteja (HNC) tikmēr izvirzījusi Asada atkāpšanos par neatņemamu prasību pirms jebkura miera līguma noslēgšanas.

ANO sūtnis Stafans de Mistura salīdzināja politisko pārejas posmu ar "māti visiem jautājumiem", bet tieši nav runājis par Asada iespējamo nākotni.

Sīrijas miera sarunām Ženēvā turpinoties otro nedēļu, Džafari sacīja, ka atmosfēra ir pozitīva, pat ja progress kavējas. Vienlaikus viņš pārmeta HNC, ka tā nedara savu darbu.

"Mums ir skaidri norādījumi no mūsu vadības iesaistīties nopietnās sarunās, bet otra puse nopietni neatbild," norādīja Džafari.

Mistura piektdien paziņoja, ka aicinājis Sīrijas režīmu iesniegt konkrētus priekšlikumus par tā skatījumu uz pārejas valdību, kas varētu izvest Sīriju laukā no piecus gadus ilgā pilsoņkara.

Džafari pirmdien paziņoja, ka Sīrijas valdības pārstāvji jau nodevuši ANO dokumentu, kurā izklāstīti principi konflikta politiskam risinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!