Foto: AFP/Scanpix

Varas iestādes Lībijas galvaspilsētā Tripolē otrdien paziņoja, ka tās nodod varu ANO atbalstītajai Lībijas nacionālās vienotības valdībai, veicinot starptautiskos centienus izbeigt politisko sašķeltību Lībijā.

Par šo lēmumu tika paziņots apmēram nedēļu pēc tam, kad Tripolē ieradās ANO atbalstītais nacionālās vienotības valdības premjerministrs Fajezs al Sarradžs. Viņš ieradās pa jūru, jo Tripoles iestādes bija slēgušas gaisa telpu, mēģinot nepieļaut Sarradža ierašanos.

Starptautiskā sabiedrība ir aicinājusi Lībijas karojošās puses vienoties par atbalstu nacionālās vienotības valdībai, kuru tā uzskata par svarīgu, lai izbeigtu džihādistu darbības paplašināšanos un cilvēku kontrabandu.

Lībijā ir bijušas konkurējošas valdības kopš 2014.gada vidus, kad kaujinieku alianse ieņēma Tripoli, piespiežot starptautiski atzīto valdību bēgt uz valsts austrumiem.

Tripolē bāzētā administrācija otrdien paziņoja, ka tā atsakās no varas nacionālo interešu labad. "Mēs jūs informējam, ka mēs pārtraucam darbības, kas ir uzticētas mums kā izpildvarai," teikts paziņojumā, kas publicēts Tieslietu ministrijas vietnē.

Paziņojumā, uz kura bija Halifas Gveila vadītās Nacionālās glābšanas valdības logo, bija teikts, ka Tripoles valdības premjerministrs Gveils, viņa vietnieki un valdības ministri atkāpjas.

Tripoles varas iestādes nolēmušas atkāpties, jo ir apņēmušās "saglabāt valsts augstākās intereses un novērst asinsizliešanu un sašķeltību", bija teikts paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka Tripoles varas iestādes "vairs nav atbildīgas ... par to, kas varētu notikt nākotnē". ANO sūtnis Lībijā Martins Koblers apsveica šo paziņojumu kā "labu ziņu", bet piebilda, ka pēc šiem vārdiem ir jāseko darbiem.

Sarradžs, kurš ir uzņēmējs no Tripoles, un viņa nacionālās vienotības valdība vēl nav guvuši atbalstu no konkurējošas valdības, kuru atbalsta starptautiski atzītais parlaments valsts austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!