Foto: AFP/Scanpix
Vislielākos kiberdrošības draudus ASV rada Krievija un Ķīna, bet arī Irāna mēģina palielināt savas spējas šajā jomā, tērējot tai vairāk līdzekļu, paziņoja ASV bruņoto spēku Kibernētiskās pavēlniecības vadītājs admirālis Maikls Rodžerss.

Rodžerss otrdien pavēstīja ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejai, ka ASV militārā varenība kopumā ir lielāka nekā šīm trim valstīm, bet kiberkara jomā ASV pārsvars ir mazāks.

Admirālis sacīja, ka Kibernētiskā pavēlniecība gūst panākumus kibermisiju komandu veidošanā un līdz 2018.gada septembrim būs izveidotas 133 šādas pilnīgi operatīvas komandas. Aptuveni 100 komandas jau veic operācijas kibertelpā, teica Rodžerss.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters ir pastiprinājis uzbrukuma kiberkara izmantošanu Irākā un Sīrijā un izvirzījis par svarīgu mērķi Pentagona kiberspēju palielināšanu.

Saistībā ar to Kārters apsver Kibernētiskās pavēlniecības pārveidošanu par patstāvīgu bruņoto spēku pavēlniecību. Pašlaik Kibernētiskā pavēlniecība ir pakļauta Stratēģiskajai pavēlniecībai.

Rodžerss Senāta komitejai paziņoja, ka kiberdrošības jomā viņu galvenokārt uztrauc uzbrukumi svarīgai ASV infrastruktūrai un iespējamība, ka hakeri pēc ielaušanās tīklos varētu sākt mainīt to datus, nevis tikai nolasīt vai zagt tos. Starp šiem datiem būtu arī tādi, kas armijai nepieciešami svarīgu operāciju veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!