Foto: AFP/Scanpix

Bijušajam Francijas Nacionālās frontes (FN) līderim Žanam Marī Lepēnam trešdien piespriesta 30 000 eiro sodanauda par izteikumiem, ka nacistu ierīkotās gāzes kameras bijušas tikai viena vēstures "epizode".

Parīzes tiesa noraidīja Lepēna apgalvojumu, ka viņam bijusi parlamentārā imunitāte, un atzina 87 gadus veco politiķi par vainīgu pret cilvēci pastrādāto noziegumu noliegšanā.

Tiesa deva rīkojumu publicēt spriedumu trīs laikrakstos un piesprieda Lepēnam arī samaksāt 10 001 eiro kompensācijā par nodarīto kaitējumu trīs labdarības organizācijām, kas ierosināja lietu tiesā.

Lepēns, kuru FN vadītāja amatā nomainījusi viņa meita Marina Lepēna, pirmo reizi nodēvēja gāzes kameras par vēstures "epizodi" 1987.gadā.

1997.gadā viņš to atkārtoja Vācijā un pēc tam vēlreiz 2008.gadā un 2009.gadā Eiropas Parlamentā.

Pērnā gada aprīlī Lepēns atkal atgriezās pie šīs tēmas, kādā intervijā paziņojot, ka "gāzes kameras bija vēstures epizode, ja vien mēs nepieņemam, ka karš bija gāzes kameru epizode".

Lepēna komentāri izraisīja atklātu konfliktu starp viņu un Marinu Lepēnu, kas centusies mīkstināt FN antisemītisko un rasistisko tēlu.

Rezultātā meita panāca tēva izslēgšanu no partijas rindām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!