Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro ceturtdien paziņoja, ka viņš aicinās Augstāko tiesu noraidīt amnestijas likumu, kuru 29. martā pieņēma opozīcijas kontrolētais parlaments ar mērķi panākt politieslodzīto atbrīvošanu.

Kreisais Maduro, kurš cīnās pret opozīcijas centieniem atņemt viņam varu, paziņoja tūkstošiem savu atbalstītāju pūlim pie prezidenta pils, ka ir nolēmis aicināt tiesu atzīt par spēkā neesošu amnestijas likumu, kuru viņš nosauca par "noziedzīgu".

Maduro apsūdzēja opozīciju mēģinājumā radīt šķelšanos ar šī likuma pieņemšanu.

"Ja šis likums tiks apstiprināts, tad Venecuēla ieies pilsoņkara ciklā. Mēs nevaram to pieļaut. Šķelšanās un naids nevaldīs Venecuēlā. Lai būtu miers, ir jābūt taisnīgumam," sacīja Maduro.

Prezidentam līdz sestdienai vai nu ir jāparaksta šis likums, vai jānosūta tas parlamentam grozījumu veikšanai, vai tas jāapstrīd Augstākajā tiesā.

Starp Maduro un Nacionālo asambleju pastāv konflikts kopš janvāra, kad parlamentu sāka kontrolēt opozīcija pēc pārliecinošas uzvaras vēlēšanās.

Viens no delikātākajiem jautājumiem ir apmēram 75 opozīcijas politiķi, kas amnestijas likumā raksturoti kā politieslodzītie, tostarp protestu līderis Leopoldo Lopess.

Lopesam septembrī tika piespriests 14 gadu cietumsods par kūdīšanu uz vardarbības pret valdību vērstajos protestos 2014.gadā, kuru laikā gāja bojā 43 cilvēki.

Maduro apgalvo, ka opozīcijas pieņemtā amnestijas likuma mērķis ir noziedznieku atbrīvošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!