Foto: AFP/Scanpix
To skaits, kas pirms jūnijā gaidāmā referenduma par valsts turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) atbalsta palikšanu bloka sastāvā, par vienu procentpunktu pārsniedz izstāšanās atbalstītāju skaitu, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "YouGov", palikšanu ES atbalsta 40% britu, kamēr par izstāšanos gatavojas balsot 39%, bet 16% vēl nav izlēmuši.

Savukārt pieci procenti aptaujāto izteikušies, ka negrasās referendumā piedalīties.

Aptauja, kuras laikā intervēts 3371 respondents, veikta laikā no 12. Līdz 14. aprīlim, un rezultāti maz mainījušies kopš iepriekšējās "YouGov" aptaujas, kas tika veikta 11. un 12. aprīlī.

Tad gan par palikšanu ES sastāvā, gan par izstāšanos izteicās pa 39% aptaujāto, bet 17% nebija izlēmuši, kā balsot.

"YouGov" tomēr norāda, ka pēdējo sešu nedēļu laikā uzņēmuma veiktajās aptaujās ES atbalstītāju pārsvars vidēji saglabājies divu procentpunktu līmenī.

Kamēr tiešsaistes aptaujas tīmeklī liecina, ka abu nometņu izredzes ir ļoti līdzvērtīgas, telefonaptaujas sliecas uzrādīt eirooptimistu pārsvaru, un starp ekspertiem nav vienprātības, kuras aptaujas ir precīzākas.

Pēdējā "YouGov" aptaujā, kas veikta pēc televīzijas kanāla ITV raidījuma "Good Morning Britain" pasūtījuma, arī konstatēts, ka gadījumā, ja tiek uzdots jautājums par to, cik respondenti ir pārliecināti par savu izvēli, šaubīgo skaits pieaug līdz 42%.

"YouGov" intervētajiem arī vaicāja, kā viņi balsotu, ja izstāšanās no ES samazinātu viņu ienākumus par 100 mārciņām gadā. Šajā gadījumā par palikšanu ES balsotu 45% britu, 36% vienalga balsotu par izstāšanos, bet 14% par savu izvēli svārstījās.

Tas liecina, ka tā dēvētā iebiedēšanas stratēģija, ko visasāk kritizē eiroskeptiķi, varētu darboties, norāda "YouGov" tīmekļa vietnes redaktors Vils Dālgrīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!