Foto: AP/Scanpix
Ķīnā vismaz trešdaļa ezeru un upju cilvēkiem nav izmantojamas un 73 % ūdensstilpņu, kas apgādā ar ūdeni 30 lielākās pilsētas, ir vidēji vai augsti piesārņojuma līmeņi, liecina pirmdien publiskots pētījums.

135 pārbaudītajās virszemes ūdens tilpēs aptuveni pusi piesārņojuma radījusi zemes izmantošana, mākslīgā mēslojuma, pesticīdu lietošana un mājlopu mēsli, liecina vides aizstāvju organizācijas "The Nature Conservancy" pētījums.

Ķīnā atrodas tikai 7 % no pasaules saldūdens.

Organizācija rekomendēja mērķtiecīgu saglabāšanas stratēģiju, tostarp mežu aizsardzību un lauksaimniecības prakses uzlabošanu.

Ja šādas metodes tiktu pielietotas 1,4 miljonu hektāru platībā, kur atrodas ūdensšķirtnes, kas apgādā ar ūdeni 30 lielākās pilsētas, vairāk nekā 150 miljoni cilvēku gūtu labumu no ūdens piesārņojuma samazināšanās par 10 %, teikts ziņojumā.

Organizācijas secinājumi sakrīt ar Ķīnas valdības nesen publiskotajiem datiem par gruntsūdens avotiem.

Valdības pētījumā teikts, ka 80 % gruntsūdeņu lielāko upju baseinos cilvēkiem nav droši izmantojami.

Ūdens resursu ministrijas pētījumā aplūkota situācija gandrīz 4900 objektos 202 pilsētās un 18 provincēs.

Gandrīz pusē objektu ūdens izrādījies "ārkārtīgi sliktas" kvalitātes un aptuveni trešdaļā - "sliktas". Nevienā no akām ūdens kvalitāte nebija "izcila".

Pēdējo gadu laikā Ķīnā pieaudzis incidentu skaits ar piesārņotu ūdeni. Ik gadu tiek ziņots par vairāk nekā 1700 šādiem gadījumiem un tajos cietuši vismaz 140 miljoni cilvēku, vēstīja laikraksts "China Daily".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!