Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien no amata atkāpās turku izcelsmes Zviedrijas valdības ministrs pēc tam, kad bija salīdzinājis Izraēlu ar nacistisko Vāciju un fotografējies kopā ar turku ultranacionālistiem, paziņojis Zviedrijas premjerministrs Stefans Lefvens.

Mājokļu un urbānās attīstības ministrs "Mehmets Kaplans ir iesniedzis paziņojumu par demisiju, un es to esmu pieņēmis", viņš atklāja reportieriem, vienlaicīgi slavējot ministru par tā "humānajām un demokrātiskajām vērtībām".

Kaplans, kurš pārstāv koalīcijā ietilpstošo Zaļo partiju, norādīja reportieriem, ka viņš iestājas pret "visām ekstrēmisma formām" un pauda savu uzticību "cilvēktiesībām, demokrātijai un dialogam".

Nedēļas nogalē mediji publiskoja vecu videomateriālu, kurā politiķis pretrunīgi izsakās par Izraēlas politiku pret palestīniešiem.

2009. gada martā Kaplans, kurš toreiz bija parlamenta deputāts, bija paudis, ka ir "līdzības" starp nacistu īstenoto ebreju vajāšanu pagājušā gadsimta 30. gados un palestīniešu ikdienas dzīvi.

Izraēlas vēstnieks Zviedrijā šos izteikumus ir nosaucis par "dziļi antisemītiskiem".

"Es esmu vairākkārt asi kritizējis Izraēlas valsts rīcību, bet es noteikti neesmu antisemīts. (..) Mana kritika pret Izraēlu nepadara mani mazāk kritisku pret antisemītismu, kas pastāv Zviedrijā," pēc atkāpšanās no amata viņš rakstīja komentārā laikrakstā "Expressen".

Pagājušajā nedēļā Zviedrijas mediji publiskoja fotogrāfijas, kurās zaļo politiķis 2015. gada laikā Zviedrijā ir redzams kopā ar turku ultranacionālistiem.

Zviedrijas mediji un politiskie pretinieki viņam ir pārmetuši arī saikni ar islāmistu organizācijām.

Kaplans ir dzimis Turcijā un uz dzīvi Zviedrijā pārcēlās, kad viņam bija astoņi gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!