Foto: AP/Scanpix

Kopumā 16 ASV militārā sastāva karavīri sodīti ar disciplinārsodiem par kļūdaino slimnīcas bombardēšanu Afganistānas pilsētā Konduzā, ziņo BBC. Uzlidojumā bojā gāja 42 cilvēki.

Ne pret vienu nav celtas kriminālapsūdzības, kāda amatpersona, kura nav vēlējusies atklāt savu vārdu, norādījusi aģentūrai AP. Karavīri, tostarp īpašo operāciju daļā, saņēmuši administratīvus sodus.

Oficiāls ziņojums par izmeklēšanu tikšot publiskots piektdien, vēsta BBC. Jau iepriekš izmeklētāji atklāja, ka uzbrukums slimnīcai noticis "cilvēku kļūdas" dēļ.

Uzbrukums organizācijas "Ārsti bez robežām" vadītajai slimnīcai notika pērnā gada oktobrī, kad notika cīņas par Konduzu, kuras lielu daļu kontrolēja "Taliban" spēki. Kara lidmašīna "AC-130" sajauca slimnīcu ar netālu esošu pārvaldes ēku, kuru bija ieņēmuši islāma kaujinieki. Lielākā daļa bojāgājušo bija slimnīcas personāls un pacienti.

"Ārsti bez robežām" uzskata, ka uzlidojums ir kara noziegums. Organizācijas pārstāvji vairākkārt atklājuši, ka uzlidojuma laikā sazinājušies ar ASV spēkiem, ziņojot, ka tiek bombardēti. Viņi uzskata, ka izmeklēšanu jāveic neatkarīgiem starptautiskiem izmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!