Foto: Reuters/Scanpix

Venecuēlas iedzīvotāji zaudēja pusstundu miega, kad svētdien pulkstenis tika pagriezts uz priekšu, lai ekonomiskās krīzes laikā censtos ietaupīt elektroenerģiju, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pulksteņa pagriešanu pieprasīja Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro. Lai risinātu elektroenerģijas trūkumu valstī, valdība iepriekš pieņēma lēmumu brīžiem elektrības piegādi atslēgt pilnībā un samazināt publiskā sektora darba nedēļas ilgumu līdz divām dienām.

Kamēr Maduro norāda, ka elektroenerģijas krīze Venecuēlā valdošā sausuma rezultāts, viņa kritiķi apgalvo, ka elektrības trūkuma cēlonis ir nemākulīga enerģijas sektora pārvaldīšana.

Valdība arīdzan noteikusi, ka skolas tiek slēgtas piektdienās, kā arī uz pusi ir samazināts veikalu darbalaiks un tiem uzdots ražot pašiem savu elektrību.

Globālais naftas cenu kritums ir veicinājis to, ka atradnēm bagātā Venecuēla ir ieslīgusi dziļā ekonomiskajā krīzē. Valstī izjūtams pirmās nepieciešamības preču un pārtikas trūkums, raksta BBC.

Prezidents Maduro situāciju raksturo kā ASV un valsts biznesa elites "ekonomisko karu" pret viņa sociālistu valdību. Tikmēr valdības opozīcija pārmet prezidentam nekompetenci un ir uzsākusi parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai ar mērķi atņemt Maduro prezidenta amatu.

Sestdien opozīcija paziņoja, ka ir savākti teju divi miljoni parakstu. Ja tie izrādīsies derīgi, lai sarīkotu referendumu, opozīcijai būs jāsavāc vēl četri miljoni parakstu jeb 20% no kopējā vēlētāju skaita.

Maduro ar 7 587 679 balsīm uzvarēja 2013. gada vēlēšanās. Taču, lai viņš būtu spiests atkāpties, referendumā par to ir jānobalso vismaz tikpat lielam skaitam cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!