Foto: Reuters/Scanpix
Palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Rami Hamdalla otrdien noraidīja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu aicinājumu rīkot tiešas sarunas tā vietā, lai pēc Francijas ierosinājuma sarīkotu daudzpusējas sarunas Tuvo Austrumu miera procesa atdzīvināšanai.

Hamdalla to pavēstīja, tiekoties ar Francijas premjerministru Manuelu Valsu, kurš apmeklē Izraēlu un palestīniešu teritorijas, lai gūtu atbalstu Parīzes miera iniciatīvai.

"Laika ir maz," sacīja palestīniešu premjerministrs, piebilstot, ka "Netanjahu cenšas iegūt laiku (..), bet šoreiz viņš neizbēgs no starptautiskās sabiedrības".

Netanjahu pirmdien noraidīja Francijas priekšlikumu par daudzpusējām sarunām, tā vietā rosinot risināt tiešas sarunas ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu.

Valss Netanjahu solīja Izraēlas premjera plānu apspriest ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, kurš tomēr esot nolēmis saglabāt sākotnējo ieceri.

Francijas plāns paredzēja 3.jūnijā rīkot ārlietu ministru konferenci, kur gan nebūtu pārstāvēta Izraēla un palestīnieši. Abas puses toties tiktu pārstāvētas citā konferencē rudenī. Mērķis būtu panākt sarunas, kurās varētu vienoties par Palestīnas valsts izveidi.

Abass ir pozitīvi izteicies par Francijas rosinājumu.

Miera process ir apturēts kopš 2014.gada aprīļa, kad izjuka ar ASV starpniecību rīkotās sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!