Foto: AP/Scanpix

Parīzes metro un piepilsētas vilcienu darbinieki ceturtdien pievienojas Francijas dzelzceļnieku streikam laikā, kad līdz šīgada Eiropas futbola čempionāta sākumam ir palicis nedaudz vairāk par nedēļu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Ir gaidāms, ka tuvākajā laikā streiku pieteiks arī Francijas ostu strādnieki.

Tika uzskatīts, ka piektdien streikam pievienosies aviācijas dispečeri, tomēr Francijas transporta ministrs Alēns Vidaljē paziņoja radiostacijai "France Info", ka dispečeru streiks šonedēļ nenotiks.

Vēl nav zināms, vai notiks pilotu streiks, par kuru nobalsojuši aviosabiedrības "Air France" piloti, kas ir arodbiedrībā SNPL.

Francijā notiek valsts mēroga protesti pret darba likuma projektu, kas dotu darba devējiem lielāku brīvību atlaist darbiniekus un pagarināt darba laiku.

Dzelzceļnieku streiks sākās otrdienas vakarā un ir astotā protesta akcija pēdējo triju mēnešu laikā.

Valsts mēroga protestus ir organizējusi Francijas lielākā arodbiedrība CGT (Vispārējā darba konfederācija). Tos atbalsta vēl sešas arodbiedrības. Mērenāk noskaņotā arodbiedrība CDFT atbalsta valdības reformas darba jomā.

Viens no galvenajiem punktiem darba likumdošanas reformā ir 35 stundu darba nedēļas saglabāšana. Firmām ir dota iespēja vienoties ar vietējām arodbiedrībām par darba nedēļas pagarināšanas vai saīsināšanas iespējām, tomēr jebkurā gadījumā darba nedēļa nevar pārsniegt 46 stundas.

Reforma arī atvieglos darba algas samazināšanas un darbinieku atlaišanas procedūras, kuras Francijā regulē stingri noteikumi. Valdība cer, ka kompānijas pieņems darbā vairāk cilvēku, zinot, ka viņus būs vieglāk atlaist ekonomikas krituma gadījumā.

Darba devēji varēs paši vienoties arī par atvaļinājumiem un citām brīvdienām, ko pašlaik stingri kontrolē centrālā valdība.

Likuma projekts, kas jau ir pieņemts parlamenta apakšpalātā bez balsošanas, jūnijā nonāks parlamenta augšpalātā Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!