Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien paziņojis, ka Vācijas turku izcelsmes likumdevējiem, kas atbalstīja armēņu genocīda rezolūcijas pieņemšanu, ir "netīras asinis".

"Vai šad tad uzrodas cilvēki ar netīrām asinīm? Protams. Bet mūsu valsts dod tiem mācību, ko tie pelnījuši," paziņoja Erdogans.

Viņš norādīja, ka šādi cilvēki ar netīrām asinīm ir teroristi un to atbalstītāji, ar to domājot teroristu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

"Un dažreiz viņi ir parlamenta locekļi Vācijā, kas apsūdz paši savu valsti genocīdā," paziņoja Erdogans. Prezidents gan piebilda, ka viņa komentārus nevajadzētu saprast bioloģiskā vai rasistiskā veidā.

"Mūsu kultūrā pateikt, ka kādam ir "netīras asinis", nozīmē atsauci uz viņa raksturu. Tas attiecināms uz kādu, kurš dara pāri pats savai tautai," skaidroja Erdogans.

Jau vēstīts, ka Vācijas parlaments 2. jūnijā teju vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā armēņu masu slepkavošana Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā atzīta par genocīdu. Rezolūciju atbalstīja arī 11 Vācijas turku izcelsmes likumdevēji, tostarp Džems Ezdemirs, kurš ir līdzpriekšsēdētājs "zaļo" partijai, kas bija viena no armēņu genocīda rezolūcijas ierosinātājām.

Turcija uz Vācijas parlamenta soli reaģējusi asi, solot nepalikt atbildi parādā. Erdogans svētdien pieprasīja Vācijas turku izcelsmes likumdevējiem veikt asinsanalīzes, lai redzētu, "kāda veida turki viņi ir", un pēcāk pārmeta viņiem PKK atbalstīšanu.

Reaģējot uz to, Vācijas Ārlietu ministrija otrdien izsauca uz sarunu Turcijas pilnvaroto lietvedi, lai paustu neizpratni par nesenajiem prezidenta izteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!