Foto: Reuters/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" ciestie zaudējumi Irākā un Sīrijā varētu likt tai mainīt taktiku un veikt uzbrukumus ārpus šo valstu teritorijas, ceturtdien paziņoja ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Džons Brenans.

"Lai kompensētu teritoriālos zaudējumus, "Islāma valsts", iespējams, vairāk sāks paļauties uz partizānu taktiku, tostarp lieliem uzbrukumiem ārpus to šobrīd kontrolētās Sīrijas un Irākas teritorijas," viņš norādīja ASV Senāta Izlūkošanas komitejai Vašingtonā.

CIP uzskata, ka "Islāma valsts" apmāca un cenšas dislocēt savus kaujiniekus turpmāku uzbrukumu veikšanai, uzsvēra Brenans.

"Islāma valstij" ir "liels skaits Rietumu kaujinieku, kuri potenciāli var kalpot kā slepenie aģenti uzbrukumu veikšanai", senatoriem atzina CIP direktors.

"Neskatoties uz visu mūsu progresu pret "Islāma valsti" kaujas laukā un finanšu jomā, diemžēl mūsu pūliņi nav samazinājuši grupas teroristiskās spējas un globālo izplatību," paziņoja Brenans.

Pieaugot spiedienam uz šo grupējumu, tas, domājams, "pastiprinās savu globālā terorisma kampaņu", viņš skaidroja.

Pēc Brenana teiktā, uzbrukumi ASV pilsētās Orlando un Sanbernardīno parāda "Islāma valsts" spēju iedvesmot uzbrukumiem piekritējus, kuriem nav tieša veida saišu ar šo grupējumu.

Viņš arī pavēstīja, ka "Islāma valsts" atzars Lībijā ir, iespējams, "visattīstītākais un bīstamākais", un CIP uzskata, ka grupējums cenšas izplatīt savu ietekmi Āfrikā, plānojot uzbrukumus gan tur, gan arī Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!