Foto: Reuters/Scanpix

Lietuva aicina Baltkrieviju apturēt netālu no Lietuvas robežas topošās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) būvdarbus, kamēr nav veikti tās stresa testi un citi Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) misijas izpētes darbi, taču pagaidām baltkrievu atbilde nav saņemta.

Par to žurnālistus trešdien pēc tikšanās ar kaimiņvalsts ekspertu delegāciju Viļņā informējis Lietuvas Vides ministrijas Piesārņojuma novēršanas nodaļas vadītājs Vitālijs Auglis.

"Lūdzām, vai Baltkrievijas puse varētu sniegt papildu informāciju kā pielikumu ietekmes uz vidi novērtējuma dokumentācijai, lai sabiedrībai būtu laiks iepazīties un ekspertiem - izanalizēt. Palūdzām pēc iespējas drīzāk veikt IAEA būvlaukumu novērtēšanas misiju un stresa testus pēc saprotamas metodoloģijas un atklātības labad pieaicināt arī Lietuvas ekspertus," viņš stāstījis.

"Pagaidām neesam saņēmuši nekādu nopietnu atbildi. Kamēr atbildes nav, piedāvājām Baltkrievijas pusei apturēt būvdarbus. (..) Saprotam, ka tas ir smags jautājums, bet ceram, ka Baltkrievijas puse ieklausīsies mūsu prasībās," piebildis Auglis.

Pēc viņa teiktā, divas dienas ilgajās konsultācijās ar baltkrievu kolēģiem izdevies pārrunāt tikai AES ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras, jautājumus par alternatīvu būvlaukumu izvēli un informācijas pieejamību.

"Daudz diskutējām par ģeoloģiskajiem un seismiskajiem jautājumiem, par būvlaukuma vietas izvēli no radiācijas drošības viedokļa, jo tas ir tuvu Viļņai. Mūsuprāt, pārkāpts viens no svarīgākajiem IAEA principiem, jo riski neatsver ieguvumus, proti, Viļņai un visai apkaimei risks būs daudz lielāks par ieguvumu," norādījis Vides ministrijas pārstāvis.

Viņš pastāstījis, ka diezgan daudz kas no Baltkrievijas pārstāvju sniegtās informācijas neatbilst agrāk saņemtajai informācijai, jo spēkstacijas celtniecība sākusies paralēli ietekmes uz vidi novērtējumam un projektēšanai.

Auglis norādījis, ka konsultācijas ar baltkrievu ekspertiem turpināsies.

Tikmēr Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka "kaimiņu pretenzijas nepiespiedīs Baltkrieviju mainīt AES būvniecības plānus".

"Uzcēluši kodolspēkstaciju, mēs būsim spēruši lielu soli uz priekšu un, bez šaubām, kļūsim konkurētspējīgāki. Pašlaik mūs mēģina salauzt, bet mēs nekritīsim ceļos," viņš sacījis.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas-Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Nēres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamās kodolavārijas gadījumā.

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus prezidents Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk.

AES, kurā būs divi energobloki ar 1200 megavatu jaudu, būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!