Foto: AFP/Scanpix
Apturētā apvērsuma mēģinājuma laikā nogalināti vismaz 161 cilvēki, no kuriem liela daļa ir civiliedzīvotāji, ziņo CNN. Savukārt vismaz 1440 ievainoti.

Visā Turcijā apcietinātas 2839militārpersonas, atsaucoties uz kādu valsts amatpersonu, ziņo CNN. Iepriekš tika ziņots, ka no saviem amatiem atstādināti 29 pulkveži un pieci ģenerāļi, ziņoja AFP.

Turcijas policijas vadītājs paziņoja, ka kaujās militārās policijas vadības centrā nakts laikā nogalināti vismaz 16 apvērsuma rīkotāji. Savukārt 200 līdz 250 neapbruņoti karavīri, kuri iebrukuši militārajā policijā, padevušies policijai.

Vakarnakt Turcijā atsevišķas armijas daļas mēģināja īstenot apvērsumu, pārņemot vairākus stratēģiski svarīgus valsts objektus un paziņoja, ka varu pārņem Turcijas miera padome. Par notikušā iniciatoru valdība dēvē trimdā ASV dzīvojošo Fetullu Gilenu.

Padomē vadību uzņēmusies Taisnības un attīstības partija. Padome paziņoja, ka tās mērķis ir atjaunot konstitucionālo kārtību cilvēktiesības un brīvības, likuma varu un kopējo drošību, kas ir nefunkcionējoša.

Gulens sludina islāma hanafi versiju un tic zinātnei un multipartiju demokrātijai, kā arī dialogam starp reliģijām. Viņš aktīvi darbojas politiskajā vidē, pat būdams trimdā ASV. No turienes Gulens sludina tā dēvēto toleranto islāmu, kas ietver altruismu, smagu darbu un izglītību.

Viņš 2013. gadā pameta valsti pēc tam, kad tika apsūdzēts nepatiesu korupcijas izmeklēšanu iesākšanā pret vairākām vadošajām Turcijas amatpersonām, tostarp savu agrāko sabiedroto - prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!