Foto: AFP/Scanpix

Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) ceturtdien paziņojuši, ka dod "Daesh" 48 stundas laika, lai džihādisti pamestu arābu un kurdu apvienoto spēku ielenkto Menbižas pilsētu Sīrijas ziemeļrietumos, ziņo aģentūra AFP.

SDF ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa spēku palīdzību pēdējo nedēļu laikā gandrīz ik dienu ieņēmuši aizvien jaunus Menbižas (kartē apvilkta ar sarkanu apli) rajonus un nogalinājuši jau simtiem džihādistu.

Ultimāts pieteikts, lai "aizsargātu civiliedzīvotāju dzīvības", teikts SDF paziņojumā. "Šis brīdinājums pamest pilsētu ir pēdējā atlikusī iespēja ielenktajiem "Daesh" kaujiniekiem," vēstījusi Menbižas Militārā padome, kura izveidota SDF iekšienē. Militārā padome veidota no arābiem, jo vairums pilsētas iedzīvotāju ir arābi.

Brīdinājums izskanējis pēc tam, kad ASV vadītās koalīcijas gaisa triecieni "Daesh" mērķiem divās dienās nogalināja vismaz 77 civiliedzīvotājus. Džihādisti civiliedzīvotājus nereti izmanto kā dzīvos vairogus.

ANO Augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Rāds al Huseins norāda, ka starp karojošajām pusēm iesprostoti aptuveni 70 000 civiliedzīvotāju. "Civiliedzīvotājus nogalina, ja viņi cenšas pamest savas mājas vai bēgt. Ģimenes nevar piekļūt vietējām kapsētām, lai apglabātu savus piederīgos, tāpēc glabā tos savos dārzos vai tur pagrabos. Pilsētā nav elektrības un ūdensapgādes, nav zināms arī par strādājošām medicīniskās palīdzības vietām," stāsta al Huseins.

Menbižas operācijas laikā ASV vadītā koalīcija veikusi vairāk nekā 450 uzlidojumus. Otrdien apvienotajiem spēkiem izdevies ieņemt "Daesh" Menbižas komandcentru un slimnīcu, kura tika izmantota džihādistu loģistikai. Atbrīvojot būtisku pilsētas daļu, panākta iespēja Menbižu pamest arī tūkstošiem iedzīvotāju, ziņo SDF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!