Foto: AFP/Scanpix

Republikāņu partijas kandidāta prezidenta vēlēšanās Donalda Trampa izteikumu, ka ASV automātiski neaizstāvēs NATO sabiedrotos, ja tiem uzbruktu Krievija, vietējā mērķauditorija bija ASV pilsoņi, paziņoja Igaunijas veselības un darba lietu ministrs Jevgeņijs Osinovskis, kurš Igaunijas valdības vadītāja Tāvi Reivasa prombūtnes laikā pilda premjera pienākumus.

"Iespējams, ka nav jāpiešķir pārāk liela nozīme tāda veida izteikumiem, jo tie acīmredzami ir domāti vietējai auditorijai," ceturtdien pēc valdības sēdes Osinovskis teica žurnālistiem Tallinā.

Viņš norādīja, ka iedzīvotāju neapmierinātība ar savu sociāli ekonomisko situāciju vai savas valsts politisko sistēmu ir novedusi pie situācijas, ka daudzās valstīs iedzīvotāji uzskata, ka, aizverot logus un durvis, viņiem izdosies izvairīties no visām pasaules nelaimēm.

"Patiesībā tā nenotiek. Visas ASV valdības līdz šim ir to sapratušas, un es uzskatu, ka arī visas nākamās to sapratīs," uzsvēra Osinovskis.

Runājot par sabiedroto saistību izpildi, ministrs sacīja, ka ir dabiski, ka visas tāda veida attiecības ir savstarpējas un to vienlīdzīgi ievēro gan Igaunija, gan ASV.

"Un es nešaubos, ka ASV to darīs arī nākotnē," viņš piebilda.

Tramps intervijā laikrakstam "The New York Times" Klīvlendā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija.

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē. Tramps vēlreiz uzsvēra savu stingrās līnijas nacionālista pieeju, sakot, ka viņš piespiedīs citas NATO valstis uzņemties daļu no aizsardzības izdevumiem, kurus gadu desmitiem segušas ASV, atcels līgumus, kurus uzskata par nelabvēlīgiem ASV, un mainīs ASV partnera definīciju.

Atbildot uz jautājumu par Baltijas valstīm, Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!