Foto: PantherMedia/Scanpix

Vācijas tiesa trešdien piesprieda mūža ieslodzījumu diviem bijušās Dienvidslāvijas izlūkdienesta virsniekiem, kas atdzīti par vainīgiem kāda disidenta slepkavības organizēšanā.

Šobrīd 71 gadu vecais Josips Perkovičs un 74 gadus vecais Zdravko Mustačs savulaik ieņēma augstus amatus komunistiskās Dienvidslāvijas izlūkdienestā, un tiesa atzina, ka viņi ir līdzvainīgi horvātu disidenta Stjepana Durekoviča slepkavībā.

1983. gadā Durekovičs tika atrasts miris kādā garāžā Volfratshauzenē, Bavārijā. Par nāves cēloni tika atzīti šauti ievainojumi un galvas sasitumi.

Prokuratūra apgalvoja, ka Durekoviča slepkavību pasūtījusi kāda augsta ranga Dienvidslāvijas komunistiskā režīma amatpersona un ka par formālo iemeslu viņa slepkavībai kalpojusi disidentiskā darbība. Taču patiesais motīvs bijušas bažas, ka Durekovičs varētu nodot atklātībai politiķa dēla nelikumīgos darījumus valstij piederošajā naftas uzņēmumā INA.

Pirms pārbēgšanas uz Rietumiem Durekovičs pats savulaik bija vadījis INA.

Perkoviču un Mustaču Horvātija, piekāpjoties Berlīnes spiedienam, izdeva Vācijai 2014. gadā.

Vēl vienam vīrietim, kas Durekoviču bija ievilinājis viņam piederošajā garāžā, Vācijas tiesa mūža ieslodzījumu piesprieda jau 2008. gadā.

Šajā prāvā tika konstatēts, ka pēc bijušās Dienvidslāvijas komunistiskā režīma amatpersonu pasūtījuma kopumā toreizējā Rietumvācijā tikuši noslepkavoti 22 horvāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!