Foto: Reuters/Scanpix
Skotijā vairākiem cilvēkiem reģistrēta saslimšana ar Zikas vīrusu, bet kopumā Apvienotajā Karalistē saslimšana ar šo vīrusu reģistrēta jau 60 cilvēkiem, informē britu raidsabiedrība "Sky News".

Saslimšana ar Zikas vīrusu Apvienotajā Karalistē diagnosticēta tiem cilvēkiem, kuri atgriezušies no Zikas vīrusa skartajām teritorijām, atzīmē "Sky News".

Lai gan Zikas vīruss netiek uzskatīts par īpaši bīstamu, tas vispostošākais var kļūt nedzimušiem bērniem. Grūtniecēm, kas inficējušās ar vīrusu, pastāv risks dzemdēt bērnus ar mikrocefāliju - iedzimtu defektu, ko raksturo nesamērīgi maza galva.

Ziņots, ka Zikas vīruss atklāts jau 20. gadsimta 40. gados. Lai arī iepriekš zināma kā odu pārnēsāta kaite Āfrikā un Āzijā, Zikas vīrusslimība sabiedrības veselības sargu uzmanību īpaši pievērsa 2015. gadā, kad tās gadījumi konstatēti vairākos Brazīlijas un Kolumbijas štatos, bet pašlaik jau tā izplatījusies plašākā teritorijā.

Biežākie Zikas vīrusslimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, sarkanas acis, var pievienoties galvassāpes, acu sāpes un vemšana, kā arī citas neiroloģiskas komplikācijas. Slimība parasti ir viegla, simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagai slimības formai nepieciešama hospitalizācija.

Pētnieku dati liecina, ka Zika vīruss varētu būt par iemeslu arī ļoti nopietnām un retām neiroloģiskām komplikācijām, kas pazīstams kā Gijēna-Barē sindroms. Tā ir slimība, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk daļai no perifērās nervu sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!