Foto: Reuters/Scanpix

Uzbekistānas prezidenta Islāma Karimova veselības stāvoklis pēc insulta, ko viņš piedzīvoja pirms dažām dienām, ir "krasi pasliktinājies" un šobrīd autoritārais līderis atrodas kritiskā stāvoklī, teikts piektdien izplatītajā oficiālajā paziņojumā.

"Dārgie līdzpilsoņi, ar ļoti smagu sirdi mums ir jāziņo, ka prezidenta stāvoklis krasi pasliktinājies, un saskaņā ar ārstu teikto tas vērtējams kā kritisks," teikts valdības tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā.

Tikmēr avoti Kazahstānas valdībā aģentūrai "Reuters" piektdien pavēstījuši, ka prezidents Nursultans Nazarbajevs gatavojas sestdien doties uz Uzbekistānu, saīsinot savu vizīti Ķīnā.

Pēkšņā Nazarbajeva plānu grozīšana varētu liecināt, ka Kazahstānas valdība gatavojas tūlītējam paziņojumam par Karimova nāvi.

"Delfi" jau ziņoja, ka Uzbekistānas valdība 28. augustā, neprecizējot iemeslus, paziņoja, ka Karimovs ir hospitalizēts. Viņa veselības stāvokļa novērtēšanai un ārstniecībai būs nepieciešams "noteikts laika sprīdis", atklāja valdība.

Uzbekistānas prezidentam Islamam Karimovam, kurš svētdien bija nogādāts slimnīcā, konstatēts asinsizplūdums smadzenēs, atsaucoties uz 78 gadus vecā līdera meitas paziņojumu sociālajos tīklos, vēstīja "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Karimovam, kurš bijušo PSRS republiku vada jau vairāk nekā 25 gadus, 1. septembrī bija paredzēts piedalīties Uzbekistānas Neatkarības dienas svinību publiskajā pasākumā Taškentā. Karimovs ir pirmais un vienīgais Uzbekistānas prezidents kopš PSRS sabrukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!