Foto: AFP/Scanpix

Bijušo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, kurš gatavojas nākamgad kandidēt prezidenta vēlēšanās, varētu tiesāt par nelegālu finansējumu viņa neveiksmīgajā 2012. gada vēlēšanu kampaņā, pirmdien atklāja izmeklēšanai pietuvināts anonīms informācijas avots.

"Prokuratūra lūdz tiesāt visus aizdomās turētos," sacīja anonīmais avots. Izmeklēšanas miertiesnesim tagad ir jāizlemj, vai ievērot prokuratūras rekomendācijas.

Sarkozī draud apsūdzības par nepatiesiem grāmatvedības datiem, kas 2012. gada kampaņā ļāva būtiski pārsniegt atļauto izdevumu līmeni.

Lieta ir saistīta ar sabiedrisko attiecību firmas "Bygmalion" darbību, kas organizēja dažus no Sarkozī kampaņas pasākumiem un tiek apsūdzēta par plašu nepareizas grāmatvedības sistēmu.

Kampaņas tēriņiem bija noteikta maksimālā robeža 22,5 miljoni eiro. "Bygmalion" tiek apsūdzēta par to, ka rēķinu par 18,5 miljoniem eiro prasījusi samaksāt Sarkozī partijai "Savienība par tautas kustību" (UMP), nevis viņa vēlēšanu kampaņai. Tas ļāva Sarkozī kampaņai tērēt krietni vairāk, nekā atļauts.

Vairāki "Bygmalion" darbinieki, ieskaitot kompānijas grāmatvedi, un viens no vadošajiem Sarkozī kampaņas dalībniekiem atzina, ka notikusi krāpšana, bet neviens nav apsūdzējis Sarkozī, ka viņš esot zinājis par to.

Sarkozī, kurš bija prezidents no 2007. gada līdz zaudējumam prezidenta vēlēšanās 2012. gadā, vienmēr noliedzis, ka būtu zinājis par nepareizo grāmatvedību.

Pērn aprīlī izmeklēšanas tiesnesis noteica Sarkozī liecinieka statusu izmeklēšanā par viņa vēlēšanu kampaņas finansēšanu.

Sarkozī cenšas atjaunot savu politisko karjeru un, iespējams, varētu kandidēt 2017. gada Francijas prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!