Foto: AP/Scanpix

Francijai piederošās Korsikas salas administratīvā tiesa otrdien atbalstījusi visu augumu nosedzošo peldkostīmu jeb burkini aizliegumu, lai gan Francijas augstākās administratīvās tiesas instance - Valsts padome - atcēlusi aizliegumu pludmalēs nēsāt burkini, kādus valkā daļa islāmticīgo sieviešu.

Korsikas tienesis paziņoja, ka aizliegums, kas tika ieviests pēc masu kautiņa pludmalē, ir pamatots un jāsaglabā.

Nekārtības izcēlās pagājušajā mēnesī Sisko pilsētiņā, Korsikas ziemeļos, kad tūristi pludmalē sāka fotografēt vairākas burkini tērptas sievietes. Kautiņā iesaistījās vietējie jaunieši un imigranti no Ziemeļāfrikas. Lai viņus izšķirtu un atjaunotu kārtību, bija nepieciešami vairāk nekā 100 policisti.

Sisko mērs pēc notikušā aizliedza burkini. Līdzīgu lēmumu pieņēmušas arī citas Francijas pašvaldības.

Tomēr Valsts padome lēma, ka vietējās varasiestādes var ierobežot personīgo brīvību tikai gadījumos, ja ir "pierādāms apdraudējums" sabiedriskajai kārtībai.

Lai gan Valsts padome skatīja lietu, kas formāli attiecas tikai uz vienu pilsētu, tās lēmums radīja precedentu, kas attiecas uz aptuveni 30 citām municipalitātēm, kas izsludinājušas līdzīgus aizliegumus.

Korsikas tiesā aizliegumu lūdza atcelt nevalstiskā organizācija Cilvēktiesību līga, kuras lūgums tika noraidīts. Tiesnesis paziņoja, ka burkini tērptas sievietes Sisko pludmalē var radīt riskus sabiedriskajai kārtībai un pilsētas domes pienākums ir to novērst.

Komentējot tiesneša lēmumu, Sisko mērs sacīja, ka jūtas atvieglots, piebilstot, ka aizliegumu pieņēmis, jo nevēlējies riskēt ar cilvēku dzīvībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!