Foto: AFP/Scanpix
Brazīlijas federālā prokuratūra trešdien izvirzīja apsūdzības korupcijā bijušajam valsts prezidentam Luisam Inasiu Lulam da Silvam, nosaucot populāro kreiso politiķi par plašas līdzekļu piesavināšanās vadītāju valsts naftas kompānijā "Petrobras".
Apsūdzībās apgalvots, ka Lula saņēmis kukuļus par summu, kas ekvivalenta 3,3 miljoniem eiro.

Apsūdzībās arī teikts, ka Lula un viņa sieva saņēmuši dzīvokli pie pludmales un šī īpašuma remontus no būvfirmas OAS, kas ir iesaistīta "Petrobras" korupcijas shēmā.

Tiesnesim Seržiu Moru, kurš vada izmeklēšanu "Petrobras" lietā, tuvākajās dienās būs jāizlemj, vai pieņemt šīs apsūdzības, kas nozīmētu Lulas lietas nonākšanu tiesā.

Prokurors Deltans Dallagnols nosauca 70 gadus veco Lulu par šīs korupcijas shēmas "virspavēlnieku".

Lula vairākkārt ir paziņojis, ka nav vainīgs, un apgalvo, ka viņa tiesiskā vajāšana ir politiski motivēta.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka kreisās Strādnieku partijas dibinātājam Lulam ir labas izredzes atgriezties pie varas nākamajās prezidenta vēlēšanās 2018.gadā.

"Petrobras", kas ir Brazīlijas lielākā valsts kompānija, šajā shēmā piešķīrusi uzpūstus kontraktus citām lielām firmām, tostarp OAS un būvfirmai "Odebrecht".

Augsta ranga politiķi ņēmuši kukuļus no šo kontraktu ieguvējiem vai nu savā labā vai partijas vēlēšanu kampaņu finansēšanai.

Lula bija prezidents no 2003. līdz 2010.gadam, kad šī shēma bija tās plaukumā. Pēc tam desmitiem politiķu un daži no Brazīlijas bagātākajiem uzņēmējiem ir tikuši apsūdzēti vai notiesāti saistībā ar šo shēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!