Foto: Reuters/Scanpix
Nule kā nopludinātajās e-pasta vēstulēs, kas publicētas tīmeklī, bijušais ASV valsts sekretārs Kolins Pauels apgalvo, ka Izraēlai ir 200 kodolieroču.

Pats Pauels apstiprinājis, ka e-pasti ir autentiski. Vienā no šīm vēstulēm Pauels izsakās par Irānas kodolsarunām, kuras ASV prezidents Baraks Obama noslēdza pērn.

"Katrā ziņā irāņi nevar izmantot vienu, pat ja viņi beidzot to izgatavotu. Zēni Teherānā zina, ka Izraēlai ir 200, visas nomērķētas uz Teherānu," norādīja bijušais valsts sekretārs.

Pirmais par e-pastiem, kuros minēts Irānas un Izraēlas jautājums, ziņoja ASV ārpolitikas blogs "LobeLog".

E-pastos Pauels, kā noprotams, noraida Izraēlas apgalvojumu, ka vienošanās noslēgšanas laikā Teherāna bijusi tādā gatavības pakāpē, ka varētu izgatavot atombumbu gada laikā.

"Bibi patīk teikt "viena gada laikā", tāpat arī mūsu izlūkdienesta puišiem. Viņi to saka katru gadu. To nav tik vienkārši paveikt," norādījis Pauels, Izraēlas premjerministru Benjaminu Natanjahu saucot pazīstamajā iesaukā - par Bibi.

Kodolvienošanos viņš raksturojis kā "samērā labu" un paudis atbalstu Obamas administrācijas panāktajam līgumam.

Pauels ieņēma valsts sekretāra amatu Džordža Buša administrācijā no 2001. līdz 2005.gadam.

Izraēla tiek uzskatīta par vienīgo Tuvo Austrumu kodolvalsti, kaut arī oficiāli Telaviva to nedz apstiprina, nedz noliedz. Militārie eksperti ir pārliecināti, ka Izraēlas arsenālā ir 200 atombumbu.

Kopš Dimonas kodolreaktora būvniecības pabeigšanas Negevas tuksnesī 1965.gadā Izraēla ir apzināti radījusi neskaidrības aizsegu ap tās kodolprogrammu. 1969.gadā Izraēla panāca vienošanos ar ASV, ka ebreju valsts atturēsies no paziņojumiem par tās kodolpotenciālu un neveiks kodolizmēģinājumus, savukārt Vašingtona apņēmās neizdarīt spiedienu šajā jautājumā.

Gluži kā vēl vairākas kodolvalstis, tostarp Indija, Pakistāna un Ziemeļkoreja, arī Izraēla nav Kodolieroču neizplatīšanas līguma dalībvalsts, kas tai ļauj izvairīties no IAEA pārbaudēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!