Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien runā ANO Ģenerālajā asamblejā aicinājis starptautisko sabiedrību vērsties pret ASV trimdā dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kuru Ankara apsūdz 15. jūlijā notikušā neveiksmīgā valsts apvērsuma mēģinājumā.

Gilens noliedzis, ka viņam būtu kāda saistība ar puču.

"Es vēlētos aicināt mūsu draugus īstenot nepieciešamos pasākumus pret Fetullas teroristu organizāciju savās valstīs savu tautu un to labklājības vārdā," paziņoja Erodans, kurš sācis Turcijas valsts iestāžu, skolu un armijas "tīrīšanu" no Gilena sabiedrotajiem un atbalstītājiem.

Erdogans sacīja, ka Gilena kustība pastāv 170 valstīs, radot "nacionālās drošības draudus" tām visām.

"Šī teroristu organizācija ir nonākusi dziļā garīgā ķecerībā, apspiežot visu pasauli, sen vairs ne tikai Turciju," paziņoja prezidents.

"Mūsu pieredze liecina, ka, necīnoties pret FETO [Fetullas teroristu organizāciju], šodien, rīt var būt par vēlu," viņš piebilda.

Turcija ir oficiāli pieprasījusi ASV aizturēt Gilenu un vēlas panākt viņa izdošanu.

ASV viceprezidents Džo Baidens pagājušajā mēnesī vizītē Turcijā sacīja, ka tieslietu ekspertiem un tiesām būs jāizvērtē pierādījumi, kas iesniegti pret Gilenu.

Erdogans runā ANO Ģenerālajā asamblejā arī nosodīja Eiropas Savienību par nepietiekamu finansiālo palīdzību 2,7 miljoniem Sīrijas bēgļu, kurus Turcija uzņēmusi.

Erdogans atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma gāšanu. Viņš sacīja, ka Turcijas pagājušajā mēnesī sāktā militārā ofensīva Sīrijā ir pacēlusi mēreno Sīrijas nemiernieku pašapziņu.

Turcijas operācijas mērķis ir izveidot bufera zonu starp Turciju un Sīriju. Erdogans pauda nožēlu, ka Turcija nav agrāk saņēmusi nepieciešamo atbalstu, lai īstenotu šo mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!